Tvarohovo- marhulový koláč

Sezóna marhúl je už priam na konci, ale hádam sa v niektorých záhradách ešte tie neskoršie odrody nájdu 😊 Chcem sa s vami podeliť o tento velmi chutný koláč z môjho detstva, ktorý nám často naša mama pekávala ☺ Je naozaj velmi chutný, aj ked kombinácia chutí sa bude zdať niekomu asi čudná 😅😁

__________________________________________________________________________________________

Cesto:
200g hladká múka, 200g polohrubá múka, 100g cukor kryštál, cca.2dl mlieko, 0,5dl olej, 1pl hustejšia smotana, 21g čerstvé droždie, 0,5kl soľ
Plnka:
500g tvaroh jemný krémový, 500g jogurt biely hustý, 150g kryštálový cukor, 1 vanilkový cukor, z 1/2 citróna kôra, 2pl pudingový prášok vanilkový, 1 menšia hrsť čerstvý kôpor, 1/4kl soli
Okrem toho:
Marhule podla chuti a potreby

__________________________________________________________________________________________

Tento koláč pochádza vlastne z maďarskej kuchyne 😊 a volá sa " Kapros-túrós lepény". Kedže naša rodina bola pomaďarčená, sme tento koláčik mali doma cez leto dosť často 😊 Mama ho robievala bez marhúl, len čisto tvaroh a kôpor. Ja som ho tak troška obohatila o tie marhule a musím povedať, že tam výborne pasujú 😉 Ale kludne si tento koláč môžte upiecť aj bez nich 😊
________________________________________________________________________________


1.V jednej miske pomiešame obe múky, cukor a soľ. Pridáme olej, smotanu a v 1,5 dl mlieka napučané droždie. Zvyšných cca 0,5 dl pridáme pri vypracúvaní radšej podľa potreby postupne. Máme dostať od polomäkkého mäkšie cesto, ktoré sa síce o ruky lepí, ale od misky sa oddeľuje. Cesto pomocou trochy múky len krátko premiesime do tvaru bochníka, poprášime vrch múkou a necháme cca 30 minút kysnúť

2.Zatiaľ si pripravíme všetko na našu "plnku" 😊 Prichystáme si zrelé marhule, ktoré podla veľkosti pokrájame buď na polovice alebo štvrtiny. Ja som ich ešte posypala trocha vanilkovým cukrom. Následne si zmiešame všetky prísady na tvarohovú plnku. Kôpru netreba priveľa, stačia také 3-4 PL pokrájaného kôpru. Ale kto chce, môže kľudne aj viac , nič tým nepokazíte ☺

3.Nakysnuté cesto si vyvaľkáme na veľkost plechu (môj je 28x38 cm) ale môžte aj o 1 cm väčšie, aby malo okraje. Následne rozotrieme naň plnku a poukladáme marhule, ktoré trocha stlačíme dole. Ja som dávala štvrťky, lebo polovičky by boli priveľké ☺ Koláč dáme ihneď piecť do rúry, ktorú sme si už dopredu rozohriali na 180 °C na cca 30 minút. Treba si to sledovať, keďže každý si pozná svoju rúru



Už hotový, voňavý koláčik 😉  Piekol sa mi presne 30 minút




Koláč je veľmi chutný, s jemnou a šťavnatou plnkou. Tvarohová plnka ochutená citrónovou kôrou a s jemnou nôtou kôpru, veľmi ladí s marhuľami 😊 Koláč je výborný aj bez ovocia, čisto len s tvarohovo-kôprovou plnkou, ale tak isto je veľmi chutný aj s broskyňami namiesto marhúľ 😊



   
   Prajem dobrú chuť !


Komentáre

Obľúbené príspevky

FANTASTICKÉ SMOTANOVÉ PAGÁČIKY😍👌

Syrom a šunkou plnené kuracie prsia v trojobale ( Cordon bleu )

NAJLEPŠIE LÁNGOŠE Z CESTA Z CHLADNIČKY

Lahučké tvarohové koláče

Pečivo s plesňovým syrom a tvarohom

Lečo na zimu

MOKRÝ KOLÁČ🤩 RÝCHLY S ÚŽASNOU POLEVOU👌