Nekysnuté orechové rožteky zo šlahačkového cesta
Veľmi fajnové, jemné orechové rožteky ku káve s priatelmi, alebo posedenie s rodinkou 😊 Hodia sa aj na sviatočné chvíle a oslavu. Verím, že budú chutiť každému kto ich ochutná 😉 Fantastické sú aj s makovou plnkou !!!
__________________________________________________________________________________________Cesto:
600g hladká múka, 200g práškový cukor, 250ml smotana na šlahanie nesladená , 1dl mlieko, 2pl šťava z citróna, 1kl soľ, 1 PDP (15g)
Plnka:
250g mleté orechy, 3-4pl marhulový lekvár, 1 van.cukor, 2 šťipky soli, 0,5kl škorica mletá
Na potretie:
Mlieko podla potreby
Na posyp:
Práškový cukor
__________________________________________________________________________________________
Ako sa niekedy vravieva... " v jednoduchosti je krása " 🙄 tak veru tieto rohlíčky patria do tej kategórie, na ňe toto príslovie sadne 😅 Sú velmi jednoduché, rýchlo hotové a naozaj ich zvládne aj ten najväčší začiatočník 😉 Cesto lahučké, jemné a krehké, s chuťou šlahačky ☺ Orechová plnka velmi chutná a vláčna. Tieto rohlíčky sú jednoducho FANTASTICKÉ !
__________________________________________________________________________________________
1. Múku, cukor, soľ a PDP si najprv premiešame lyžicou v miske. Potom pridáme citrónovú šťavu, smotanu na šlahanie a mlieko. Mlieko môžte pridávať po trošky, uvidíte kolko budete potrebovať 😊 Ja som dala 1dl.
Vypracujeme si polomäkké, jemné, poriadne vláčne ( mastné) cesto. Hotové cesto necháme 15 minút odpočívať.
2. Za ten čas si urobíme plnku. Mleté orechy zmiešame so škoricou, soľou, van.cukrom a lekvárom podla chuti. Ja miešam s orechami vždy marhuľový, lebo tá kombinácia nám chutí najviac😊
3. Oddýchnuté cesto si prekrojíme na 2 časti a zlahka ich sformujeme do tvaru bochníčka. Bochníčky vyváľkame do kruhu hrúbky cca.4mm
4. Následne každý kruh pokrájame na 8 častí a dáme všade rovnomerne plnku. Každý trojuholník 2x pri plnke zakrojíme, a presne podla fotky z lahka skrútime do tvaru rohlíčka 😊 Rohlíčky ukladáme na plech s papierom, natrieme mliekom a dáme piecť do rúry, ktorú sme si už vopred rozohriali na 190°C na 20 minút. Treba si to sledovať 😊
Ešte trocha teplé upečené rohlíčky posypeme bohato práškovým cukrom 😊
Rohlíčky sú krehké a velmi chutné. Toto cesto je vlastne niečo ako linecké a preto vydržia tieto rohlíčky aj 1 týždeň. Takže si ich kludne môžte upiecť aj vopred 😉 Treba ich skladovať v umelej dóze, alebo krabici.
Ešte by som pridala tip na ešte jednu tiež skvelú plnku, ktorou zvyknem tieto rohlíčky na obmenu plniť 😊 Je naozaj výborná!
125g orechy , 125g mandle (alebo marhulové jadierka), 1 vajce, 2 van.cukre, 1dl teplé mlieko, 4-5pl med, 1kl mletý aníz, 1-2kl mletá škorica, 2 štipky soli
Všetky prísady spolu zmiešame a môžme plniť 😉
Prajem dobrú chuť !
Komentáre
Zverejnenie komentára