Lečo na zimu
Teraz je ten správny čas si zavariť Lečo, aby sme si na ňom mohli pochutnať aj cez zimu, ked je záhrada už prázdna 😉😊 U nás je lečo velmi obľúbené a patrí už medzi naše každoročky 😊 Recept je velmi jednoduchý.
__________________________________________________________________________________________
Potrebujeme:
4,5kg paradajky, 2kg papriky, 2dl olej, 2pl mletá červená paprika, 2pl soľ
__________________________________________________________________________________________
Najprv si pripravíme papriku a paradajky. Na leče je dobré to, že papriku môžte dať hocijakú papriku,kludne môže byť medzi tým aj zvädnutá 🙄 alebo aj kápia. Ak chcete mať lečo štiplavé, tak pridajte aj pálivú papriku. Dalej paradajky, ktorých treba vždy ovela viac než papriky, aby bolo dostatok šťavy 😊 Čo sa týka cibule, niekedy dám, niekedy nie, nieje to až také nutné. Lečo sa dá v pohode odložiť aj bez nej, je tiež výborné 🙄 Ale ak dáte cibulu, tak sem stačí 1kg.
Zeleninu si umyjeme a pokrájame. Paradajky na menšie kúsky a papriku na pásiky. Ja osobne krájam na tenšie pásiky, viac nám to tak chutí 😊 Dalej si pripravíme olej, ml.papriku, ktorá dá lepšiu chuť leču a aj krajšiu farbu. A soľ.
V dobre velkom hrnci si rozohrejeme olej a dáme naň papriku.Osolíme, premiešame a necháme zo 5-10 minutiek zakryté, aby sa dobre prehriala a trocha "zvädla" 😊 Následne pridáme paradajky,mletú papriku, zvyšok soli a dobre premiešame. Takto necháme za občasného miešania variť až do mäkka.
Hotové lečo užaj za horúca plníme do fliaš tak, aby ste mali vo flaši aj hustotu, aj dosť šťavy. Poriadne flašu uzavrieme a ihneď pouzavretí pomaličky obrátime hore dnom.To preto, aby sa vrchnák istotne prichytil a neostal voľný. Takto otočené necháme celkom vychladnúť. Niekto zvykne pre istotu pár minút sterilizovať, ale ja to nikdy nerobím. Ja odkladám aj kompóty, aj všetko ostatné jedine takto a nikdy sa mi nepokazilo nič 🙄 Ale vždy musíte dbať na to, aby ste mali dobré vrchnáky a nie už staré, alebo odštrbené 😮 inak sa môže stať, že sa vám potom taká flaša začne kaziť 🙄 Z tejto dávky výjde 9ks 7decových fliaš.
PS :
Ked chcete dať predsa do leča aj cibulu, tak postup je velmi jednoduchý 😊
Na drobno pokrájanú cibulu (1kg) necháme zosklovatiť na oleji. Pridáme ml.papriku, pár sekúnd necháme poškvrčať a následne dáme papriku aj paradajky do hrnca. Osolíme a necháme variť až do mäkka 😊 Postup je vlastne ten istý, jedine že cibula a ml.paprika ide hneď na začiatku do hrnca 😉
Prajem dobrú chuť !
__________________________________________________________________________________________
Potrebujeme:
4,5kg paradajky, 2kg papriky, 2dl olej, 2pl mletá červená paprika, 2pl soľ
__________________________________________________________________________________________
Najprv si pripravíme papriku a paradajky. Na leče je dobré to, že papriku môžte dať hocijakú papriku,kludne môže byť medzi tým aj zvädnutá 🙄 alebo aj kápia. Ak chcete mať lečo štiplavé, tak pridajte aj pálivú papriku. Dalej paradajky, ktorých treba vždy ovela viac než papriky, aby bolo dostatok šťavy 😊 Čo sa týka cibule, niekedy dám, niekedy nie, nieje to až také nutné. Lečo sa dá v pohode odložiť aj bez nej, je tiež výborné 🙄 Ale ak dáte cibulu, tak sem stačí 1kg.
Zeleninu si umyjeme a pokrájame. Paradajky na menšie kúsky a papriku na pásiky. Ja osobne krájam na tenšie pásiky, viac nám to tak chutí 😊 Dalej si pripravíme olej, ml.papriku, ktorá dá lepšiu chuť leču a aj krajšiu farbu. A soľ.
V dobre velkom hrnci si rozohrejeme olej a dáme naň papriku.Osolíme, premiešame a necháme zo 5-10 minutiek zakryté, aby sa dobre prehriala a trocha "zvädla" 😊 Následne pridáme paradajky,mletú papriku, zvyšok soli a dobre premiešame. Takto necháme za občasného miešania variť až do mäkka.
Takto krásne pustí zelenina šťavu 😉😀
Hotové lečo užaj za horúca plníme do fliaš tak, aby ste mali vo flaši aj hustotu, aj dosť šťavy. Poriadne flašu uzavrieme a ihneď pouzavretí pomaličky obrátime hore dnom.To preto, aby sa vrchnák istotne prichytil a neostal voľný. Takto otočené necháme celkom vychladnúť. Niekto zvykne pre istotu pár minút sterilizovať, ale ja to nikdy nerobím. Ja odkladám aj kompóty, aj všetko ostatné jedine takto a nikdy sa mi nepokazilo nič 🙄 Ale vždy musíte dbať na to, aby ste mali dobré vrchnáky a nie už staré, alebo odštrbené 😮 inak sa môže stať, že sa vám potom taká flaša začne kaziť 🙄 Z tejto dávky výjde 9ks 7decových fliaš.
PS :
Ked chcete dať predsa do leča aj cibulu, tak postup je velmi jednoduchý 😊
Na drobno pokrájanú cibulu (1kg) necháme zosklovatiť na oleji. Pridáme ml.papriku, pár sekúnd necháme poškvrčať a následne dáme papriku aj paradajky do hrnca. Osolíme a necháme variť až do mäkka 😊 Postup je vlastne ten istý, jedine že cibula a ml.paprika ide hneď na začiatku do hrnca 😉
Prajem dobrú chuť !
Komentáre
Zverejnenie komentára