Lečo na zimu

  Teraz je ten správny čas si zavariť Lečo, aby sme si na ňom mohli pochutnať aj cez zimu, ked je záhrada už prázdna 😉😊 U nás je lečo velmi obľúbené a patrí už medzi naše každoročky 😊 Recept je velmi jednoduchý.

__________________________________________________________________________________________

Potrebujeme:
4,5kg paradajky, 2kg papriky, 2dl olej, 2pl mletá červená paprika, 2pl soľ

__________________________________________________________________________________________


Najprv si pripravíme papriku a paradajky. Na leče je dobré to, že papriku môžte dať hocijakú papriku,kludne môže byť medzi tým aj zvädnutá 🙄 alebo aj kápia. Ak chcete mať lečo štiplavé, tak pridajte aj pálivú papriku. Dalej paradajky, ktorých treba vždy ovela viac než papriky, aby bolo dostatok šťavy 😊 Čo sa týka cibule, niekedy dám, niekedy nie, nieje to až také nutné. Lečo sa dá v pohode odložiť aj bez nej, je tiež výborné 🙄 Ale ak dáte cibulu, tak sem stačí 1kg.

Zeleninu si umyjeme a pokrájame. Paradajky na menšie kúsky a papriku na pásiky. Ja osobne krájam na tenšie pásiky, viac nám to tak chutí 😊 Dalej si pripravíme olej, ml.papriku, ktorá dá lepšiu chuť leču a aj krajšiu farbu. A soľ.


V dobre velkom hrnci si rozohrejeme olej a dáme naň papriku.Osolíme, premiešame a necháme zo 5-10 minutiek zakryté, aby sa dobre prehriala a trocha "zvädla" 😊 Následne pridáme paradajky,mletú papriku, zvyšok soli a dobre premiešame. Takto necháme za občasného miešania variť až do mäkka.


Takto krásne pustí zelenina šťavu 😉😀


Hotové lečo užaj za horúca plníme do fliaš tak, aby ste mali vo flaši aj hustotu, aj dosť šťavy. Poriadne flašu uzavrieme a ihneď pouzavretí pomaličky obrátime hore dnom.To preto, aby sa vrchnák istotne prichytil a neostal voľný. Takto otočené necháme celkom vychladnúť. Niekto zvykne pre istotu pár minút sterilizovať, ale ja to nikdy nerobím. Ja odkladám aj kompóty, aj všetko ostatné jedine takto a nikdy sa mi nepokazilo nič 🙄 Ale vždy musíte dbať na to, aby ste mali dobré vrchnáky a nie už staré, alebo odštrbené 😮 inak sa môže stať, že sa vám potom taká flaša začne kaziť 🙄 Z tejto dávky výjde 9ks  7decových fliaš.

PS :
Ked chcete dať predsa do leča aj cibulu, tak postup je velmi jednoduchý 😊
Na drobno pokrájanú cibulu (1kg) necháme zosklovatiť na oleji. Pridáme ml.papriku, pár sekúnd necháme poškvrčať a následne dáme papriku aj paradajky do hrnca. Osolíme a necháme variť až do mäkka 😊 Postup je vlastne ten istý, jedine že cibula a ml.paprika ide hneď na začiatku do hrnca 😉

   Prajem dobrú chuť !

Komentáre

Obľúbené príspevky

FANTASTICKÉ SMOTANOVÉ PAGÁČIKY😍👌

Syrom a šunkou plnené kuracie prsia v trojobale ( Cordon bleu )

NAJLEPŠIE LÁNGOŠE Z CESTA Z CHLADNIČKY

Lahučké tvarohové koláče

Pečivo s plesňovým syrom a tvarohom

MOKRÝ KOLÁČ🤩 RÝCHLY S ÚŽASNOU POLEVOU👌

ÚŽASNÉ BUCHTY🥰 V SMOTANE PEČENÉ👍