Lángoše zo špaldovej celozrnnej múky
__________________________________________________________________________________________
Potrebujeme:
1kg špaldová celozrnná múka, cca.7dl voda vlažná, 2 zemiaky, 3pl jogurt grécky, 42g droždie čerstvé, 1pl soľ
__________________________________________________________________________________________
1. V prvom rade si uvaríme 2 stredne velké zemiaky, ktoré popučíme a necháme vychladnúť.
2. V jednej miske najprv premiešame múku so soľou a následne pridáme jogurt, zemiaky a v 5dl vode rozmiešané droždie. Tých zvyšných cca.2dl vody pridávame postupne podla potreby počas vypracúvania cesta. Nie každá špaldová múka pije rovnako, preto treba tekutinu pridávať radšej po trošky 😊 Vypracujeme jemné, kypré, lahké cesto, ktoré sa oddeluje od misky. Následne cesto poprášime múkou a bez dalšieho miesenia, ho len napravíme do tvaru bochníka. Cesto necháme cca.1h kysnúť.
3. Z nakysnutého cesta odtrhávame naolejovanými rukami primerane velké kusy cesta, ktoré pokladieme na trocha naolejovanú tácku. Následne bez dalšieho čakania, naolejovanými rukami natiahneme cesto na velkosť lángoša a v horúcom oleji z oboch strán upečieme. Treba piecť na menšom ohni, lebo celozrnná špaldová múka sa pečie /hnedne rýchlejšie, než klasická biela 😊 Upečené lángoše vyberáme na kuchynský papier, aby odsal prebytočný tuk.
Verím, že sa potešia tomuto receptu najmä tí, čo nesmú z nejakého dôvodu pšeničnú múku 😊 Ale odporúčam ich každému, lebo sú naozaj velmi chutné 😉
Prajem dobrú chuť !
Komentáre
Zverejnenie komentára