Tava vo flaši
__________________________________________________________________________________________
Potrebujeme:
4kg paradajky, 2kg paprika, 1kg cibula, 2,5kg kuracie stehná horné, 3dl olej rastlinný, 250g maslo 82%né, 4pl mletá červená paprika, 4pl soľ, 3pl Isot, 1pl mleté čierne korenie, 2pl mletá rasca
__________________________________________________________________________________________
Teraz je ten najvyšší čas si naodkladať do fliaš rôzne kompóty, ako aj kyslé zaváraniny a aj lečo. Ja odkladám okrem leča každoročne aj turecké jedlo "TAVA" ktoré je trocha pracnejšie, ale stojí naozaj zato 😉😊 Budeme potrebovať papriku, kludne aj rôznej farby a aj štiplavú, ak lúbite pikantné 🙄 Dalej paradajky a aj cibulu. Všetko si odvážime a zeleninu umyjeme.
1. Teraz nasleduje tá trocha pracnejšia časť ,kde je žiadaná trpezlivosť 😅 Papriku nakrájame na drobné kocky, cibulu tiež na drobno a paradajky na maličké kúsky 😊 Priznávam, toto krájanie na drobno zabere dosť času, ale verte, že toto jedlo zato stojí 😊
2. Dalej si musíme na malé kocky/kúsočky pokrájať aj mäso. Kožu nesťahujeme, krájame spolu s ňou. Kuracie stehná ale pred krájaním najprv vykostíme 😊 Kosti nevyhadzujeme, dáme ich tiež do Tavy vyvariť 😊 Inak čo sa týka množstva mäsa, kludne môžte dať aj oniečo viac 🙄 , ale aj takto to má skvelú mäsovú chuť.
3. Potom si pripravíme aj všetky ostatné prísady a aj jeden poriadne velký hrniec 😊
4. V hrnci na oleji najprv zosklovatíme cibulu s 1pl soli. Pridáme ml.papriku a chvílku to necháme poškvrčať. Pridáme mäso (aj kosti) zasa dáme za 1pl soli a necháme to za občasného miešania celé poriadne prehriať, aby sa to už začalo vlastne dusiť 😊
5. Potom ihneď pridáme papriku, premiešame a necháme zakryté, aby sa to znova prehrialo a aj paprika trocha zmenší svoj objem ☺ Nakoniec potom pridáme už len paradajky, zvyšnú soľ a koreniny. Takto necháme variť Tavu až kým nám zelenina celkom nezmäkne 😊 Ja to zvyknem nechať variť aspoň 1h od bodu varu celého obsahu hrnca. Lebo je to velké množstvo a trvá aj to, kým sa to všetko vôbec prehreje. Tu nejde len o to, aby sa vám tá zelenina uvarila, ale aj mäso a aj tie kosti vyvarili 🙄 A to potrebuje čas. Pred koncom povyberáme kosti a pridáme maslo a necháme ešte zo 10-15minút povariť. Ochutnáme a ak treba, tak podla potreby ešte aj dochutíme ☺
6. A napokon už len porozdelujeme vriacu Tavu do fliaš, poriadne zatvoríme a ihned opatrne otočíme flaše hore dnom. To preto, aby sa vrchnáky prichytili na flaše 😊 A necháme Tavu takto vychladnúť. Niekto zvykne pre istotu aj pár minút sterilizovať, ale ja nezvyknem. Ja robievam už roky len takto, aj kompóty aj kyslé 🙄 a nič sa mi nepokazilo. Ale treba použiť len dobré vrchnáky, nie porušené 😊 Z tejto dávky vyjdú 14ks 7decových fliaš.
Prajem vám dobrú chuť a nech sa vám Tava vydarí 😊 Verím, že bude chutiť toto skvelé a jednoduché jedlo aj vám! A verte, že v zime, ked je záhrada prázdna, vtedy chutí najlepšie!
Občas pre zmenu chuti zvyknem pridať v panvici pri "znovu prevretí z flaše" trocha oregana 🙄 dá tomu tiež výbornú chuť 😉
Takto si pripravíte aj Jahňaciu Tavu, ktorej jahňacie mäso jednoducho môžte zameniť za kuracie ☺
Tava s jahňacím mäsom
Takto si pripravíte aj Jahňaciu Tavu, ktorej jahňacie mäso jednoducho môžte zameniť za kuracie ☺
Tava s jahňacím mäsom
K Tave sa najviac hodia chlebové placky, ktoré si velmi jednoducho pripravíte sami 🙄
Prajem dobrú chuť !
Komentáre
Zverejnenie komentára