Slivkové buchty
Buchty patria medzi starú dobrú a obľúbenú klasiku 😊 Dajú sa plniť naozaj rôznymi plnkami podla chuti. Ja by som sa s vami rada podelila o tieto skvelé buchty, plnené čerstvými šťavnatými slivkami 😉❤ Je sezóna sliviek!
__________________________________________________________________________________________
Cesto:
900g hladká múka, 100g polohrubá múka, 200g cukor kryštál, 100g maslo, 1,5dl jogurt biely, cca.4,5dl mlieko, 50g čerstvé droždie, 2ks vanilkový cukor, 1kl soľ
Plnka:
1kg slivky vykôstkované, 1x37g vanilkový puding v prášku, 1pl kopcom kakao, 1 vanilkový cukor, Podla chuti kryštálový cukor
Na potretie buchiet:
Trocha olej a kúsok masla
________________________________________________________________________________
1.Do jednej misky dáme obe múky, kr.cukor, van.cukor ( 2 x8 g), soľ a celé dobre premiešame lyžicou. Potom pridáme 1,5 dl hustého jogurtu,100g už dopolovice rozpusteného masla a napučaný kvások, ktorý sme si zamiešali z 3 dl mlieka + 50 g droždia+1 ČL cukru. Zvyšných cca 1,5 dl mlieka pridávame postupne. Môžete stále po 0,5 dl prilievať a zakaždým dobre do cesta to mlieko vpracovať, dobre vmačkať doňho, aby sa vpilo. Zakaždým jedným doliatím mlieka sa vám cesto musí začať oddeľovať od misky. Nakoniec vam musí vzniknúť jemné, od polomäkšieho mäkšie cesto, ktoré sa ešte trocha lepí o misku. Takto vypracované cesto pomocou trochy múky ešte krátko vymiesime do tvaru bochníka. Poprášime ho múkou a dáme cesto na 1h. na teplejšie miesto nakysnúť.
2. Kým nám cesto kysne si pripravíme plnku. Do vykôstkovaných sliviek si okrem cukru môžme všetko už dopredu zamiešať, ale cukor dáme len tesne pred plnením aby nám slivky nepustili už dopredu šťavu 🙄 Cukor si môže dať každý podla chuti, ja som dala 2dl.
3.Nakysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú dosku, sformujeme valec a pokrájame ho na 15 rovnakých častí. Každé jedno cesto ešte raz vymiesime do bochníka. Podsypávajme naozaj len trochu múky, presne, aby sa cesto nelepilo, príliš veľa múky zmení konzistenciu cesta. No a zakryté utierkou necháme bochníčky 15 minút podkysnúť
4.Po 15-tich minútach bochníčky podkysli.. Každý jeden bochníček len rozťapkáme rukou, do stredu dáme bohato plnku, dobre uzatvoríme a uzatvorenou stranou položíme na pomúčenú dosku. Buchty potom kladieme vedľa seba na plech s papierom tak, že dookola aj zvrchu každú buchtu potrieme dobre olejom. Nakoniec necháme takto buchty podkysnúť len dovtedy, kým sa nám rúra rozohreje na 180°C. Následne buchty vložíme a pečieme cca.35 minút.
Hned ako sme buchty vybrali, ich ešte za horúca natrieme kúskom masla 😊
Velmi chutné, jemné, lahučké cesto so šťavnatými slivkami ❤👌 Je to jednoducho velmi fajnová kombinácia, ktorú vrelo odporúčam vyskúšať 😉😊
Výborné sú aj na druhý deň 😉
Prajem dobrú chuť !
Komentáre
Zverejnenie komentára