Açma / Kıymalı poaça ( Poača s mletým mäsom)
Výborné pečivo z kysnutého cesta, plnené mletým mäsom a baklažánom 😋 Je to velmi chutná kombinácia, ktorá je u nás doma oblúbená. Pečivo zvyknem podávať najmä na obed s tanierom polievky 😊 ale hodí sa k nemu aj za pohár Ayranu.
__________________________________________________________________________________________
Cesto:
1kg hladká múka, 2 bielky, 1dl olej, 1pl soľ, 42g čerstvé droždie, 2dl mlieko, cca.3-4dl vody
Plnka:
600g mleté mäso hovädzie, 1 velký baklažán, 1 cibula, 1 paprika, 1 velký strúčik cesnaku, 1 hrsť petržlanovej vňate, 1kl Isot, 0,5kl mleté čierne korenie, Soľ podla chuti
Na potretie:
2 žĺtky
Na posyp:
Čierna rasca
__________________________________________________________________________________________
Toto pečivo je jedno z mojich najobľúbenejších. Niektorý ho volajú Ačma a niektorý zasa "Kıymalı poaça" , čiže Poača s mletým mäsom 😊 U nás doma ho nazývame Ačma / Açma ☺
Je vhodné aj na piknik, alebo na desiatu do práce či do školy 😉
________________________________________________________________________________
1. Najprv si v jednej miske lyžicou premiešame múku so soľou. Potom pridáme 2 bielky, olej a vo 2dl mlieku napučané droždie. Zvyšok tekutiny ( cca.3,5dl vody) prilievame postupne počas vypracúvania cesta. Máme dostať polotuhé cesto, ktoré ešte pomocou trochy múky len krátko vymiesime do bochníka. Nakoniec necháme cca.1h kysnúť.
2. Na plnku budeme potrebovať 1 velký tučný baklažán, alebo 2 menšie. Dalej 1 papriku, 1 normálnu cibulu alebo 2-3 mladé cibule. Za väčšiu hrsť petržlanovej vňate a 1 veľký strúčik cesnaku. A pravdaže mleté mäso cca.600g
3. Ako prvé si baklažán pokrájame na drobné kocky. Rozohrejeme na panvici olej, dáme baklažán, trocha osolíme, podlejeme trochou vody a zakrytý pokrývkou udusíme. Ked už baklažán zmäkol a aj popil celú tekutinu, zvýšime oheň a minutku ho kde-tu popečieme, aby dostal lepšiu chuť 😊
4. Kým sa nám baklažán dusil sme si pokrájali na drobno vňať, cibulku aj papriku. V jednej miske zmiešame najprv mäso, pokrájanú zeleninu, postrúhaný cesnak, soľ podla potreby, Isot 1kl a mleté čierne korenie 0,5kl. Všetko spolu zmiešame a až potom do toho zlahka vmiešame baklažán.
5. Nakysnuté cesto pokrájame na cca.20 rovnakých kúskov, ktoré znova len krátko vymiesime do bochníčkov. Bochníčky necháme 10-15 minút podkysnúť.
6. Potom ich vyváľkame do podlhovastého tvaru a pozdĺž naplníme plnkou. Ja som do niektorích dávala aj turecký syr 😊 Napokon boky cesta uzavrieme a Poača poukladáme na plech s papierom. Natrieme žĺtkom, ktoré sme rozmiešali s pár kvapkami vody, posypeme čiernou rascou a dáme piecť do rúry, ktorú sme si už vopred rozohriali na 190°C. Pečú sa cca.30 minút, ale každá rúra je trocha iná, takže si to treba radšej sledovať 😊
Prajem dobrú chuť !
Komentáre
Zverejnenie komentára