Baklažán s cesnakovým jogurtom ( Meze)
Výborná príloha k rôznym jedlám, ale najmä k mäsitým 😊 V tureckej kuchyni je to velmi obľúbená príloha , ktorá sa podáva podla chuti namiesto klasického šalátu. Príprava je naozaj velmi jednoduchá a výsledok výborný 😉
__________________________________________________________________________
Potrebujeme:
Baklažán zrelý, Olej, soľ, jogurt biely, cesnak, voda na podliatie baklažánu
____________________________________________________________________________
1. Neudávam množstvá, lebo každý si spraví podla počtu stravníkov 😊 Baklažány musia byť zrelé, aby vám neboli horké. Ja vždy kupujem v obchode celkom čierne a nesmú byť tvrdé ako kameň. Vždy ich v obchode dobre pochytám 😅 Baklažán tvrdý ako kameň ešte nie je zrelý a bude horký. Baklažány si najprv umyjeme a následne pozdĺž prepolíme a pokrájame na 5-6mm hrubé plátky.
2. V panvici rozhorúčime olej a pokladieme naň plátky baklažánu. Kladte ich tak šikmo, stačí keď sa o panvicu bude dotkýnať len kúsok z každého plátku. Ide vlastne o to, aby baklažán chytil trocha opečenej chuti 😊 Narychlo ho opečieme z jednej strany a potom obrátime a opečieme aj z druhej strany. Podla potreby trošku podlejte ešte olej, ale nie vela. Baklažán je taký, že pije olej ako divý 😅 ale vy dajte len tolko, aby sa opiekol. Keď je baklažán z oboch strán opečený, osolíme ho a podlejeme vodou, ja som dala najprv 1dl. Zakryjeme pokrývkou a necháme, aby sa na väčšom ohni akoby sparil. On tú vodu vsiakne za 3-4 minuty do seba 😊 Zdvihneme pokrývku a ak vidíme, že je baklažán ešte kde-tu "surovej farby" tak podlejeme ešte trochu vody, ale len presne tam kde treba 😊 Udusený baklažán je takej priesvitnej, tmavšej farby.
Hotový má vyzerať takto 😊
Takto upečieme všetký baklažán..
Na začiatku to vyzerá síce vela, ale po upečení je z toho len za 1 tanier 😅😊
Ako dressing na baklažán si urobíme cesnakový jogurt. Je to celkom jednoduché, treba len zmiešať jogurt, soľ a na jemno postrúhaný cesnak. Ak máte príliž hustý jogurt, pridajte trošičku vody na zriedenie. Cesnak si dá tiež každý podla chuti. Niekto má rád menej a niekto viac cesnaku 😊
Nakoniec baklažány popolievame bohato jogurtom a podla možnosti môžme nechať aj 1hodinku postáť.
Verím, že si pochutíte na tejto skvelej prílohe 😊 Hodí sa naozaj k hocičomu, aj k mastnému či paštekovému chlebu 😉 My to máme velmi radi.
Prajem dobrú chuť !
Komentáre
Zverejnenie komentára