Medovníky ( špaldovo - ražné )
Medovníčky sú velmi obľúbeným sladkým pečivkom a pre mnohých z nás sú aj spomienkou na detstvo 😊 Klasické sú pravdaže z pšeničnej múky, ale ja vám ponúkam môj vlastný recept na medovníčky , ktoré si môžu pripraviť tí čo sa chcú stravovať zdravšie, ale aj všetci tí, čo z nejakého dôvodu klasickú múku nemôžu 😊 Tak či onak, tieto medovníčky chutia fantasticky a verím, že ich skúšku neolutujete 😉
__________________________________________________________________________________________
Cesto:
500g múka ražná celozrnná, 500g múka špaldová hladká biela, 250g práškový cukor, 300g med, 150g maslo, 4 vajíčka ( velkosť L ) , 1dl mlieko, 2kl sóda bikarbóna, 3kl kopcom mletá škorica, 3kl mletý Fenikel alebo Aníz, 10-12ks klinček
Na potretie:
1 vajce
Na polevu:
200g mliečna čokoláda, 1dl smotana na šlahanie, 4kl mletá škorica
__________________________________________________________________________________________
1. V prvom rade si pripravíme všetko potrebné na cesto. Klinčeky si zomelieme na jemno. Ja som použila tentoraz mleté feniklové semienka namiesto Anízu, dajú tiež fantastickú chuť 😉 Velmi sa chuťovo od Anízu nelíšia, takže sa kludne do medovníkov môžu použiť ako obmena 😊 Čo sa týka vajíčok, treba použiť velkosť L , ak máte menšie, tak ich treba 5ks.
2. Predtým než sa pustíme do cesta, si najprv zohrejeme maslo s cukrom. Ohrejeme len na tolko aby sa to spojilo, netreba na horúce.
4. Hotové cesto zabalíme do kuchynskej fólie a dáme do chladničky na 1 noc , ale môžte kludne nechať aj dlhšie.
5. Na druhý deň vyberieme cesto z chladničky už 2-3hodiny pred pečením. Následne ho vyváľkame na hrúbku 7mm a vykrajujeme lubovolné tvary. Ja som robila srdiečka a kruhy 😊 Poukladáme ich na plech s papierom a natrieme rozšlahaným vajcom.
Pečieme vo vopred rozohriatej rúre na 180°C 10 max. 12 minút
Takto nádherne medovníčky v rúre narástli 😉 Majú až 1,5cm !
Medovníčky sú hneď po upečení mäkké...
Medovníčky majú výborné, kypré a lahučké cesto 😊
Ja som pripravila aj čokoládovú polevu, ktorú som pre chuť obohatila ešte škoricou 😊 Čokoláda dostane fantastickú škoricovú príchuť, ktorá zvýrazní chuť medovníkou 😉 Čokopolevu si môžte pravdaže pripraviť aj podla seba. Ja som na jemne teplé ohriala smotanu a kocky čokolády potom miešala v smotane dovtedy, kým sa to nespojilo do hustej polevy 😊
Prajem dobrú chuť !
Komentáre
Zverejnenie komentára