Zemiakové lokše


 Velmi známa zemiaková klasika, ktorá chutí samotne a aj ako príloha 😊 Je to jednoduché a lacné jedlo, ktorého prípravu zvládne každý 😉 Ja ich mám najradšej len tak samotné, ich chuť je vynikajúca!

_________________________________________________________________________

Potrebujeme:
1,5 kg zemiaky, 150g hladká múka, 2 kl soľ
Na opekanie a natretie:
Kačacia masť , maslo alebo iný tuk

________________________________________________________________________________________


1. Najprv si uvaríme celé zemiaky v osolenej vode. Necháme ich vychladnúť a šupku očistíme. Nakoniec zemiaky postrúhame na hrubo. Ak máte na zemiaky taký stláčač, tak môžte zemiaky cez to kludne pretlačiť 😊
2. Teraz si do zemiakov zamiešame múku a soľ. Má nám vzniknúť akoby "cesto" , čiže sa nám to celé spojí do jednej masy 😊 Múku dajte toľko, kolko zemiaky vpijú, čiže aby sa vám zemiaky nelepili už o misku. Mňe stačilo tých 150g, ja nezvyknem lokše "predávkovať" múkou 😁. Následne cesto rozdelíme na rovnaké kúsky velkosti pomaranča a pomocou trochy múky ich ešte napravíme do tvaru guľky.

3. Napokon lokše vyváľkame a opečieme ich z oboch strán. Niekto pečie na suchej panvici a natiera ich až po upečení, ale ja zvyknem pred vložením každej lokše panvicu pokvapkať troškou tuku. Môžte kludne použiť kačaciu masť, maslo, alebo klasický olej. Po otočení natriem tiež ešte lokšu trochou tuku 😊 Ja som tentoraz použila kačaciu masť, kedže sme nedávno piekli kačicu a masť z nej som si odložila 😊
Tú spodnú stranu už nepotieram, len ich kladiem po upečení na seba 😊

Lokše sú výborné samotné, alebo ako príloha k rôznym jedlám 😊 Zo zvyku sa väčšinou podávajú k pečenej husi, alebo kačici, ale kludne sa dajú jesť s čím vám chutí 😉
  Prajem dobrú chuť !

Komentáre

Obľúbené príspevky

FANTASTICKÉ SMOTANOVÉ PAGÁČIKY😍👌

Syrom a šunkou plnené kuracie prsia v trojobale ( Cordon bleu )

NAJLEPŠIE LÁNGOŠE Z CESTA Z CHLADNIČKY

Lahučké tvarohové koláče

Pečivo s plesňovým syrom a tvarohom

Lečo na zimu

MOKRÝ KOLÁČ🤩 RÝCHLY S ÚŽASNOU POLEVOU👌