Kakaovo-škoricové koláče s mandľovou plnkou

Voňavé kysnuté krútené koláče s chuťou kakaa a škorice, v strede s fajnovou sladučkou mandľovou plnkou 😉
________________________________________
Cesto:
350g hladká múka, 300g polohrubá múka, 150g cukor kryštál, 200g smotana hustá, cca.2dl mlieko, 0,5dl olej, 1 bielok, 21g droždie čerstvé, 1 vanilkový cukor, 0,5kl sóda bikarbóna, 0,5kl sol
Plnka1:
200g mleté mandle, 3-4Pl jahodový lekvár, 1 vajce, 1 vanilkový cukor, 1 štipka soli
Plnka2:
3Pl cukor kryštál, 1Pl kakao, 1Pl mletá škorica, 50g maslo 82%né
Na potretie:
1 žĺtok, 2Pl mlieko

_____________________________________________

1. V jednej miske najprv lyžicou premiešame obe múky, cukor, sol a sódu bikarbónu. Následne pridáme olej, smotanu, bielok a v 1dl mlieku napučané droždie. Zvyšných cca.1dl mlieka pridávame postupne počas vypracúvania cesta. Máme dostať mäkké cesto,ktoré sa o ruky síce poriadne lepí, ale od misky sa už začína oddelovať 😊 Cesto sa nesmie urobiť na polotuhé, lebo tam je tá polohrubá múka, od ktorej by ste pri polotuhom ceste mali potom tvrdšie koláče 😊  Hotové cesto napokon bez miesenia len poprášime trochou múky a len upravíme do tvaru bochníka. Zakryjeme utierkou a dáme na teplejšie miesto kysnúť na cca.40 min.

2. Kým cesto kysne si pripravíme všetko potrebné na plnky. Zomleté mandle dobre premiešame s vanilkovým cukrom, solou,  žltkom a džemom/lekvárom podla chuti - ja som dala jahodový 😊 Nakoniec zlahka doňho vmiešame ešte vybitú penu z bielka. 
Dalej zmiešame v druhej mištičke cukor, kakao a škoricu. A pripravíme si aj kúsok mäkkého masla na potretie cesta.

3.Nakysnuté cesto vyválkame na štvorec hrúbky cca.6-7mm.Pozdĺž na jeden okraj cesta nanesieme rovnomerne mandlovú plnku. Vynecháme asi 2cm a zvyšok celého cesta natrieme najprv maslom a následne posypeme kakaovo-škoricovým cukrom. Napokon cesto skrútime do tvaru závinu tak, že najprv mandlovú plnku uzavrieme pozdĺž cestom a okraje popritláčame. To preto, aby ostala pekne oddelená od kakaovej časti 😊  A nakoniec už len zlahka skrútime do tvaru závinu.

4. Závin pokrájame ostrým nožom na rovnaké kúsky, hrúbky na 2 prsty. Mňe vyšli 13ks. Ukladáme ich odkrojenou stranou na plech s papierom trocha dalej od seba a natrieme ich žltkom, ktoré sme rozmiešali s troškou mlieka. Kedže je v strede dosť vela mandlovej plnky, je závin na hmat dost jemný, takže musíte tie odkrojené kúsky rýchlejšie ukladať 😆😊 Napokon dáme plech ihned do rúry, ktorú sme si už vopred rozohriali na 200°C na 15 minút. Treba si to pre istotu sledovať, lebo každá rúra pečie trocha inak.

A tu sú už krásne upečené, voňavé koláče 😉😍 ktoré podla chuti môžte ešte za horúca potriet maslom, ale inak nemusíte 😊 Je to na vás. Ja nenatieram. 

Koláče sú lahučké a cesto mäkké, na povrchu s jemnou kôrkou 😉😊 


Koláče chutia fantasticky! Na okrajoch príjemná kakaovo-škoricová chuť a v strede  množstvo fajnovej vláčnej mandlovej plnky 😉😍 
  Prajem dobrú chuť!

Komentáre

Obľúbené príspevky

FANTASTICKÉ SMOTANOVÉ PAGÁČIKY😍👌

Syrom a šunkou plnené kuracie prsia v trojobale ( Cordon bleu )

NAJLEPŠIE LÁNGOŠE Z CESTA Z CHLADNIČKY

Lahučké tvarohové koláče

Pečivo s plesňovým syrom a tvarohom

MOKRÝ KOLÁČ🤩 RÝCHLY S ÚŽASNOU POLEVOU👌

ÚŽASNÉ BUCHTY🥰 V SMOTANE PEČENÉ👍