Etli Pide / Pide s mletým mäsom

 Veľmi chutná uzavretá pide s mletým mäsom a so syrom. Recept som videla dávnejšie v jednom tureckom programe o varení. Veľmi sa mi zapáčil ,ale najmä zaujal nezvyčajnou kombináciou jednej koreniny a mäsa. Po vyskúšaní som bola milo prekvapená fantastickou chuťou 😍 a preto sa s ním  teraz rada podelím 😊
___________________________________________

Cesto:
700g hladká múka, 1 vajce, 1 bielok, 0,5dl oleja, 2,5dl voda, 2Pl jogurt, 1kl sol, 42g droždie čerstvé
Plnka:
500g mleté mäso hovädzie, 2 cibule, 1dl drvené vlašské orechy, 1kl Mahlep, sol a mleté čierne korenie podla chuti, Syr tvrdý a olivový olej podla potreby
Na potretie:
1 žltok
Na posyp:
čierna rasca (çörekotu) , rozmarín, oregano
____________________________________________


1.Najprv si pripravíme plnku, aby mohla chvíľu postáť. V miske zmiešame mäso, postrúhanú cibuľu, soľ, čierne korenie, drvené orechy a mahlep. Dobre celé premiešame a necháme postáť 1-2 hodiny.

2.Do misky dáme vlažnú vodu, do ktorej dáme cukor a rozdrobíme kvasnice. Následne pridáme 1 celé vajce a 1 bielok, olej, soľ, jogurt a premiešame metličkou. Nakoniec tú tekutinu vylejeme do múky a vypracujeme polotuhé, vláčne cesto, ktoré sa oddeľuje od misky. Cesto pomocou trochy múky krátko vymiesime do bochníka, vrch poprášime múkou a necháme cca 1 h kysnúť

3.Zatiaľ si udusíme na potrebnom množstve olivového oleja našu mäsovú plnku. To trvá pár minút, je to rýchlo hotové. Podľa chuti môžte ešte dosoliť a okoreniť. Následne dáme zatiaľ bokom

4.Nakysnuté cesto vyklopíme na dosku, ktorú "minimum" pomúčime a cesto krátko znova premiesime. Potom ho rozdelíme na 3 rovnaké časti. Každé cesto najprv rozťapkáme a potom pozdĺž vyvaľkáme na dĺžku nášho plechu .S cestom sa pracuje veľmi dobre, treba fakt len občas trošičku pomúčiť

5.Na cesto dáme mäsovú plnku, treba si ju tak rozdeliť, aby sme mali na všetky 3 pide rovnako. Následne na plnku naukladáme na kocky nakrájaný syr. Neudávam množstvo, syr si dá každý podľa chuti. Potom pide pozdĺž dobre uzavrieme a uzavretou stranou nadol položíme na plech s papierom

6.Následne všetky 3 pide nožnicami pozastrihujeme a natrieme žltkom, ktoré sme zmiešali s pár kvapkami vody. Potom do tých zástrihov vopcháme hrubšie plátky/kúsky syra a vrch pide posypeme trochou hruhozrnnej soli, čiernou rascou, rozmarínom a oreganom. Napokon dáme plech už aj do rúry, ktorú sme si už dopredu rozohriali na 180 °C na cca 35 minút. Treba si to sledovať, pide má byť z vrchu aj zo spodu pekne upečené


Upečené pide 😉😊  Netreba natierať vôbec ničím!



Pide ešte teplé nakrájame a môžeme podávat. Je výborné takto samotné, alebo s pohárom chladeného Ayranu. Na obed alebo večeru sa k tomu hodí za tanier polievky. Tá mäsová plnka chutí vďaka orechom a tomu mahlepu celkom inak. Už to vôbec nechutí ako hovädzie mäso, skôr niečo ako jahňacie 😊 Ale je to skvelá chuť, naozaj odporúčam vyskúšať. Keď som to prvýkrát ochutnala, vtedy som zbadala, že tú chuť vlastne poznám 😆 😊 z reštaurácie. Jedli sme tam neraz etli ekmek a veľmi nám chutil, ale nevedela som si predstaviť od čoho má tá mäsová plnka takú chuť... No teraz už viem 😉


   Prajem dobrú chuť!

Pre toho, kto toto korenie nepozná sem pridávam info 😊
Toto je korenie "Mahlep" po slovensky podla Googla - Čerešňa mahalebková - taký bledý prášok 😊 Ja som ju zatiaľ používala len do pečiva, ale teraz už viem, že sa dá použiť aj v kombinácii s mäsom 😉 Jej vôňa a chuť pripomína mandle



Komentáre

Obľúbené príspevky

FANTASTICKÉ SMOTANOVÉ PAGÁČIKY😍👌

NAJLEPŠIE LÁNGOŠE Z CESTA Z CHLADNIČKY

Lahučké tvarohové koláče

Syrom a šunkou plnené kuracie prsia v trojobale ( Cordon bleu )

Pečivo s plesňovým syrom a tvarohom

MOKRÝ KOLÁČ🤩 RÝCHLY S ÚŽASNOU POLEVOU👌

ÚŽASNÉ BUCHTY🥰 V SMOTANE PEČENÉ👍