Kysnutý jablkový koláč s jahodovým nádychom

 
Trocha iný spôsob prípravy kysnutého koláča, ktorý určite neolutujete😉👌Mäkučké cesto so šťavnatými jablkami v kombinácii s jahodovým pudingom🥰🍓 Naozaj úžasná chuť, ktorú vrelo odporúčam vyskúšať! Som si istá, že neoľutujete😉




__________________________________________________________________________





Cesto:

600g hladká múka, 100g cukor kryštál, cca.3,5dl mlieko, 1/2dl olej, 1 vajce, 21g čerstvé droždie, 1/2kl soľ

Plnka:

1kg očistených jabĺk, 1ks jahodový puding v prášku, 2dl cukor kryštál, 1ks vanilkový cukor

Na potretie:

1 vajce, kúsok masla po upečení




__________________________________________________________________________





1. Ako prvé si môžme pripraviť plnku. Jablká si očistíme a následne pokrájame na tenučké lupienky👍 Takto pripravené jablká zakryjeme napríklad tanierom, aby neohnedli dovtedy, kým ich budeme používať, kedže plnku zmiešame neskôr👍 Ak chcete, tak si jablká môžte očistiť aj medzi kysnutím cesta, ale ja som tak urobila už vopred🙂 Treba očistiť tolko jabĺk, aby ste čistú váhu lupienok mali 1kg.



2. V jednej miske najprv lyžicou premiešame múku, cukor a soľ. Následne pridáme vajce, olej a v 2dl mlieku napučané droždie. Tých zvyšných cca.1,5dl mlieka pridávame postupne podla potreby. Vypracujeme si polomäkké cesto, ktoré sa už oddeluje od misky👍 Napokon pomocou trochy múky cesto ešte krátko vymiesime do tvaru bochníka a necháme cca.35 minút kysnúť.


3. Tesne predtým ako začneme s nakysnutým cestom pracovať, si zamiešame našu plnku. Čiže jablká, pudingový prášok, cukor a vanilkový cukor👍 Nezamiešavajte ju skôr, lebo vám jablká od cukru len zbytočne vypustia vela šťavy👍 Cukor si môžte dať aj podla seba, alebo podla kyslosti jabĺk🙂


4. Nakysnuté cesto prekrojíme na 2 časti a obe vyváľkame na velkosť plechu. Môj má velkost 25x35cm. Následne jedno vyváľkané cesto prenesieme na plech s papierom👍


5. Na cesto rozložíme rovnomerne jablká a zakryjeme druhým cestom.


6. Natrieme vrch rozšľahaným vajcom a dáme piecť do rúry, ktorú sme si vopred rozohriali na 180°C na cca.35 minút. Treba si to pre istotu sledovať👍


7. A tu je už upečený koláčik😉🥰 Piekol sa mi 35 minút. Po upečení ho zahorúca natrieme ešte maslom. Koláč necháme poriadne vychladnúť, aby plnka stuhla a dal sa pekne krájať👍🙂

Koláčik chutí fantasticky, cesto je lahučké a mäkké🥰 Plnka vláčna a úžasnej, jedinečnej chuti👌 


Koláčik je výborný niele v deň pečenia, ale aj na druhý😉

Verte, že budete prekvapený výsledkom tohto skvelého koláča👌🥰

Prajem dobrú chuť !



Komentáre

  1. Ráda by som vyskúšala váš chutno vyzerajúci recept, ale chýba tam zmienka o tom, ako a kedy treba zapracovať ten jahodový puding k jablkám.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Zdravím. Ano prepáčte, nemala som to tam detailne spomenuté🙂 Už som to doplnila. Ten pudingový prášok sa zamieša k jablkám s cukrom a vanilkovým cukrom👍 Slúži vlastne aj na zahustenie štavy čo jablká vypustia a aj dá úžasnú jahodovú príchuť🥰 Budem rada ak sa po skúške ozvete či ste bola spokojná.

      Odstrániť
    2. Ďakujem za skorú odpoveď
      recept vyskúšam a dám vedieť, ako chutil

      Odstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky

FANTASTICKÉ SMOTANOVÉ PAGÁČIKY😍👌

Syrom a šunkou plnené kuracie prsia v trojobale ( Cordon bleu )

NAJLEPŠIE LÁNGOŠE Z CESTA Z CHLADNIČKY

Lahučké tvarohové koláče

Pečivo s plesňovým syrom a tvarohom

Lečo na zimu

MOKRÝ KOLÁČ🤩 RÝCHLY S ÚŽASNOU POLEVOU👌