Trocha iný spôsob prípravy kysnutého koláča, ktorý určite neolutujete😉👌Mäkučké cesto so šťavnatými jablkami v kombinácii s jahodovým pudingom🥰🍓 Naozaj úžasná chuť, ktorú vrelo odporúčam vyskúšať! Som si istá, že neoľutujete😉
__________________________________________________________________________
Cesto:
600g hladká múka, 100g cukor kryštál, cca.3,5dl mlieko, 1/2dl olej, 1 vajce, 21g čerstvé droždie, 1/2kl soľ
Plnka:
1kg očistených jabĺk, 1ks jahodový puding v prášku, 2dl cukor kryštál, 1ks vanilkový cukor
Na potretie:
1 vajce, kúsok masla po upečení
__________________________________________________________________________
1. Ako prvé si môžme pripraviť plnku. Jablká si očistíme a následne pokrájame na tenučké lupienky👍 Takto pripravené jablká zakryjeme napríklad tanierom, aby neohnedli dovtedy, kým ich budeme používať, kedže plnku zmiešame neskôr👍 Ak chcete, tak si jablká môžte očistiť aj medzi kysnutím cesta, ale ja som tak urobila už vopred🙂 Treba očistiť tolko jabĺk, aby ste čistú váhu lupienok mali 1kg.
2. V jednej miske najprv lyžicou premiešame múku, cukor a soľ. Následne pridáme vajce, olej a v 2dl mlieku napučané droždie. Tých zvyšných cca.1,5dl mlieka pridávame postupne podla potreby. Vypracujeme si polomäkké cesto, ktoré sa už oddeluje od misky👍 Napokon pomocou trochy múky cesto ešte krátko vymiesime do tvaru bochníka a necháme cca.35 minút kysnúť.
3. Tesne predtým ako začneme s nakysnutým cestom pracovať, si zamiešame našu plnku. Čiže jablká, pudingový prášok, cukor a vanilkový cukor👍 Nezamiešavajte ju skôr, lebo vám jablká od cukru len zbytočne vypustia vela šťavy👍 Cukor si môžte dať aj podla seba, alebo podla kyslosti jabĺk🙂
4. Nakysnuté cesto prekrojíme na 2 časti a obe vyváľkame na velkosť plechu. Môj má velkost 25x35cm. Následne jedno vyváľkané cesto prenesieme na plech s papierom👍
5. Na cesto rozložíme rovnomerne jablká a zakryjeme druhým cestom.
6. Natrieme vrch rozšľahaným vajcom a dáme piecť do rúry, ktorú sme si vopred rozohriali na 180°C na cca.35 minút. Treba si to pre istotu sledovať👍
7. A tu je už upečený koláčik😉🥰 Piekol sa mi 35 minút. Po upečení ho zahorúca natrieme ešte maslom. Koláč necháme poriadne vychladnúť, aby plnka stuhla a dal sa pekne krájať👍🙂Koláčik chutí fantasticky, cesto je lahučké a mäkké🥰 Plnka vláčna a úžasnej, jedinečnej chuti👌
Koláčik je výborný niele v deň pečenia, ale aj na druhý😉
Verte, že budete prekvapený výsledkom tohto skvelého koláča👌🥰
Prajem dobrú chuť !
Ráda by som vyskúšala váš chutno vyzerajúci recept, ale chýba tam zmienka o tom, ako a kedy treba zapracovať ten jahodový puding k jablkám.
OdpovedaťOdstrániťZdravím. Ano prepáčte, nemala som to tam detailne spomenuté🙂 Už som to doplnila. Ten pudingový prášok sa zamieša k jablkám s cukrom a vanilkovým cukrom👍 Slúži vlastne aj na zahustenie štavy čo jablká vypustia a aj dá úžasnú jahodovú príchuť🥰 Budem rada ak sa po skúške ozvete či ste bola spokojná.
OdstrániťĎakujem za skorú odpoveď
Odstrániťrecept vyskúšam a dám vedieť, ako chutil