Paradajková omáčka na zimu ( základ na omáčky Bolognese/ Tuniaková)

 


Výborná omáčka z letných surovín, plná pravej chuti voňavej zeleniny, na ktorej si môžte pochutnať v takejto podobe aj v zime🥰👍Túto omáčku robievam ako ZÁKLAD na Bolognese omáčku, alebo Tuniakovú omáčku. Pravdaže môžte z tohto základu vykúzliť aj nejakú inú, vašu obľúbenú omáčku🙂 Okrem Leča, je to jedna z mojich zaváraných každoročiek👍Nieje nič lepšieho, než si zavariť do zásoby zopár flašiek, aby aj cez zimu boli vaše jedlá plnohodnotné a chutné🥰👌



______________________________________________________________________________




Potrebujeme:

5kg paradajky, 2kg paprika, 1kg cibula, 3dl olej, 2dl cukor kryštál, 4pl Salça/paradajková pasta, 3pl kopcom mletá červená paprika, cca.3pl soľ, 1pl mleté čierne korenie, 10g bazalka drvená, 10g oregano




______________________________________________________________________________




1. Zeleninu si najprv dobre umyjeme. Papriku pokrájame na malé tenké kúsky, cibulu na drobno a paradajky tiež na menšie kusy. Je to chutnejšie a aj oku lahodiace, ked tam v omáčke neplávajú velké šupky😅👍 

2. Pripravíme si aj všetko ostatné do omáčky👍 Bazalku a Oregano tu mám 10gramový sáček, ale z toho som použila z oboch po 3/4 sáčku. Čiže to je takých 7g z oboch sáčkov🙂  Čo sa týka cukru, mňe stačilo 2dl, ale aj to záleží od kyslosti paradajok. Jednoducho treba ochutnať či vám to stačí👍


3. Do hrnca dáme olej a zosklovatíme na ňom cibulu, ktorú sme trocha osolili. Následne dáme mletú papriku a necháme minutku poškvrčať. Pridáme pokrájanú papriku, osolíme 1/2pl soli, premiešame a necháme, nech sa za občasného miešania celá poriadne prehreje, poprípade trocha zmenší svoj objem👍


4. Následne pridáme pokrájané paradajky, soľ, oregano, bazalku, mleté čierne korenie a paradajkovú pastu/pyré. Poriadne premiešame a necháme variť.


5. Asi po 1 hodine varenia(od bodu varu) pridáme cukor a varíme pomaly ešte cca.1hodinu. To záleží aj od toho, že či chcete mať redšiu, alebo hustejšiu omáčku a aj od toho, že aké šťavnaté sú vaše paradajky🙂 Ak chcete mať redšiu, postačí aj 1/2 hodina. Chodte jednoducho podla oka🙂👍 


Ja som ju pomaly varila dokopy 2 hodiny. Chcela som ju mať trocha hustejšiu🙂


Omáčku dáme do fliaš, poriadne zakrútime a otočíme hore dnom. Necháme takto celkom vychladnúť👍 Ja odkladám vždy takto, bez sterilizovania a nikdy sa mi nič nepokazilo. Jedine musíte dávať pozor na to, aby ste mali dobré vrchnáky a nie s nejakou chybou👍 Z tejto dávky mi vyšlo 10ks 7decových fliaš.


Omáčka je naozaj výborná🥰 Neskôr, podla toho že akú omáčku budete z nej pripravovať, pridáte ostatné už klasické prísady. Ja napríklad do Bolognese dám mleté mäso a dochutím ešte cesnakom a rascou. Prípadne ešte oregano👍 Keď robím tuniakovú, tak tam dávam už jedine tuniakové filé v oleji. Nedochucujem ničím iným🙂 Poprípade zvyknem omáčku trošku zahustiť škrobom, to preto aby omáčka zjemnela a mala peknú hladkú chuť🥰👌 Fantázia je jednoducho vo vašich rukách, vytvorte si z tohto základu vašu obľúbenú omáčku na cestoviny👍😉

Prajem dobrú chuť !




Komentáre

Obľúbené príspevky

FANTASTICKÉ SMOTANOVÉ PAGÁČIKY😍👌

Syrom a šunkou plnené kuracie prsia v trojobale ( Cordon bleu )

NAJLEPŠIE LÁNGOŠE Z CESTA Z CHLADNIČKY

Lahučké tvarohové koláče

Pečivo s plesňovým syrom a tvarohom

Lečo na zimu

MOKRÝ KOLÁČ🤩 RÝCHLY S ÚŽASNOU POLEVOU👌