Börek s mäsovou plnkou

 

Výborný börek, ktorý si vedia pripraviť aj tí menej zručný😉 Tentoraz s plnkou  z mletého mäsa. Neváhajte vyskúšať, chutí skvelo👌





_________________________________________________________________________




Potrebujeme:


Cesto:

750g hladká múka, 1,5kl soľ, 5dl voda

Plnka:

600g mleté mäso hovädzie, 1 velká kápia, 1 zelená paprika, 1 cibula, 2 strúčiky cesnak, 2kl Sumak, 25g maslo, Zväzok petržlanovej vňaťe, soľ podla chuti

Na potretie:

50g maslo 82%né, 1/2dl olej, 1pl biely jogurt, trochu olej na potretie cesta

Na posyp:

Čierna rasca/ Černuška




_________________________________________________________________________





1. Ako prvé, si pripravíme všetko potrebné.Na plnku si papriky pokrájame na drobné kocky, cibulu tiež na drobno, cesnak postrúhame a pokrájame si aj menší zväzok petržlanovej vňate. Na natieranie cesta si spustíme 50g masla s 1/2dl olejom. Na potretie vrchu böreka pred pečením budeme potrebovať 3-4pl z toho tuku, do ktorého zamiešame za 1pl jogurtu. A nakoniec ešte Černušku na posypanie. Tá dodá böreku tú pravú chuť😉



2. V jednej panvici rozohrejeme trocha oleja a pridáme pokrájanú zeleninu okrem vňaťe. Trocha osolíme a na väčšom ohni len tak narychlo podusíme, aby zmenšilo svoj objem. Následne pridáme mäso, Sumak a soľ podla potreby. Premiešame a necháme zakryté dusiť. Mäso si pustí vlastnú šťavu, v ktorej sa za krátky čas udusí👍


3. Ku koncu, ked už je pod mäsom len máličko vlastnej šťavy, pridáme maslo, premiešame a odstavíme. Nakoniec petržlanovú vňať len vmiešame do plnky a plnku dáme zatiaľ bokom.


4. Teraz si urobíme cesto. V jednej miske najprv lyžicou premiešame múku a soľ. Následne pridávame vodu stále podľa potreby a vypracujeme polotuhé, trocha lepkavé cesto, ktoré sa začína oddeľovať od misky. Občas je potrebné 5dl vody a inokedy zas o pár kvapiek viac, to záleží aj od múky. Cesto ešte pomocou trochy múky v miske premiesime do bochníka


5. Bochník následne rozdelíme na 5 častí a každú ešte raz vymiesime do bochníčka. Bochníčky poukladáme buď na naolejovanú tácku, alebo na papier a dobre ich zo všetkých strán ponatierame olejom. Nakoniec ich necháme 20 minút zakryté postáť.


6. Po uplynutí času s cestom ihneď pracujeme ďalej. Najprv ho na doske rukami rozťapkáme do tvaru kruhu. Aby sa nám lepšie šmýkalo a naťahovalo, potrieme trochou oleja aj dosku pod cestom a aj vrch cesta. Potom už len od stredu smerom von šmykľavo roztláčame cesto na tenučký väčší kruh. Je naozaj ako žuvačka, ide to strašne rýchlo😉👍


7. Následne cesto pokvapkáme trochou ohriateho masla s olejom.Cestu zahneme smerom dovnútra obe strany, nanesieme plnku a cesto len zlahka skrútime domalého závinu. Ja som trom börekom posypala plnku aj Isot paprikou, dá výbornú chuť👍


8. Börek poukladáme na plech s papierom a natrieme zvyškom tuku, v ktorom sme rozmiešali 1pl jogurtu. Börek už len posypeme Čiernou rascou, poprípade aj sezamom.


9. Börek pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 190°C cca 40-45 minút pekne do zlatista. Treba si to sledovať, lebo čas závisí aj od rúry.


Po upečení môžme börek natrieť kúskom masla👍🙂


Börek môžme podávať so šalátom, s polievkou, alebo s pohárom vychladeného Ayranu👌Chutí naozaj výborne, skúšku neolutujete😉👍




Prajem dobrú chuť !





Komentáre

Obľúbené príspevky

Lahučké tvarohové koláče

Pečivo s plesňovým syrom a tvarohom

Marinované pečené zemiaky a kuracie mäso z jedného plechu

NAJLEPŠIE LÁNGOŠE Z CESTA Z CHLADNIČKY

ÚŽASNÉ BUCHTY🥰 V SMOTANE PEČENÉ👍

Vyprážané kuracie rezne trocha inak