Poaça / Syrové Poača
Poača sú velmi jednoduché na prípravu a dajú sa plniť naozaj rôzne 😊 Sú vhodné aj na desiatu, niekam na cestu, alebo k obedu s dobrou polievkou 😉
________________________________________________________________________
Cesto:
600g hladká múka, 4pl jogurt, 1/2dl olej, 1 bielok, 2,5-3dl mlieko, 1pl cukor kryštál, 1,5kl soľ, 21g čerstvé droždie
Plnka:
cca.250g syr kravský krémový v slanom náleve
Na potretie:
1 žĺtok, 1pl olej
Na posyp:
Čierna rasca ( çörekotu)
_____________________________________________________________________________________
1.V jednej miske najprv lyžicou premiešame múku, cukor a soľ. Potom pridáme jogurt, bielok, olej a v 2 dl mlieka napučané droždie. Tých zvyšných cca 1 dl pridávame podľa potreby postupne počas vypracúvania cesta. Máme dostať polomäkké, jemné cesto, ktoré sa už začína oddeľovať od misky. Cesto nakoniec pomocou trochy múky len krátko vymiesime do tvaru bochníka, poprášime vrch múkou a necháme 30 minút kysnúť
2. Kým nám cesto kysne si pripravíme syr. Najlepší je takýto krémový kravský syr v slanom náleve 😊 1 a 1/2 kruhu postačí.
3. Nakysnuté cesto rozdelíme na rovnaké kúsky, mňe vyšlo 14ks. Následne každý kúsok ešte raz vymiesime do bochníčka.
4. Bochníčky netreba nechať podkysnúť, ale hned s nimi pracujeme dalej. Bochníček vyválkame, na jednej strane ho pozakrajujeme a na druhú dáme syr. Nakoniec z lahka skrútime a poukladáme na plech s papierom 😊
5. Vrch natrieme žĺtkom, ktoré sme zmiešali s olejom. Posypeme čiernou rascou a dáme už aj piecť do vyhriatej rúry na 190°C cca.25 minút.
Poača sú velmi chutné takto samotné, ale výborne sa hodia aj k rôznym polievkam 😉
Prajem dobrú chuť !
Komentáre
Zverejnenie komentára