Kuracia sviečková

 
Takto ju pripravovala moja mama a takto ju pripravujem aj ja 😊 Je to velmi chutné a jednoduché jedlo, ktoré zvládne naozaj každý 😉 Podávať sa môže s cestovinou, alebo aj s knedlou 👍


______________________________________________________________________


Potrebujeme:
5-6ks horné kuracie stehná, 2 velké mrkvy, 2 väčšie petržleny, 1 velká cibula, Kúsok zeller, 7,5dl voda, 2-3 bobkové listy, mletá rasca, celé a mleté čierne korenie, soľ, trocha olej
Na zahustenie:
2-3pl hladká múka, 2,5dl mlieko, 180ml smotana na varenie
Na dochutenie:
Ocot alebo citrón



______________________________________________________________________________________


U nás doma sa varí miešanou kuchyňou, ale väčšina jedál je tureckých 😊 Moje deti sú preto už od mala zvyknuté viac na tú "tureckú" chuť a menej na slovenskú. Pravdaže varím aj nejaké slovenské jedlá, ale aj to len tie, čo mi predtým aj doma chutili 😅 Niektoré detom chutia a niektoré nie. Táto omáčka patrí ale aj medzi ich obľúbené jedlá a preto, ak by si ju neskôr chceli aj oni uvariť 😊 tu si ju nájdu  🤗😍


____________________________________________________________________



1. Horné kuracie stehná som vykostila a mäso pokrájala na kúsky. Kosti dáme tiež, aby sa z nich vyvarila chuť. Mäso môžte dať vlastne podla chuti hociktorú časť, ale stehná a prsia sa používajú najčastejšie 😊 Dalej mrkvu, petržlen a zeller si postrúhame na strúhadle na hrubo. Cibulu pokrájame na drobno.
2. V hrnci zosklovatíme na oleji cibulu.Dáme mäso, osolíme a pár minutiek necháme podusiť, aby mäso zmenilo farbu. Následne pridáme aj zeleninu a zalejeme 0,75l vody ( časť vody môžte nahradiť mäsovým vývarom) a pridáme koreniny. Mletú rascu a soľ si dajte podla chuti. Takto necháme variť až kým zelenina celkom nezmäkne. Mäso pozerať nezvyknem, kedže to je pokrájané a kým sa zelenina uvarí, tak mäso bude určite už dobré 😊
3. Kým sa nám omáčka varí, si pripravíme všetko na jej zahustenie. Zmiešame 2-3 kopcovité PL múky, 2,5dl mlieka a polovicu smotany na varenie. Kto chce, môže dať aj celú smotanu 😊 
4. Ked je už všetko mäkké, povyberáme najprv z omáčky kosti. Nalejeme rozmiešanú múku a privedieme do varu. Podla chuti ešte dáme soľ a rascu ak treba a aj  trocha mletého čierneho korenia. Necháme zasa pomaly variť cca.10-15 minút. Na konci dochutíme bud octom, alebo citrónom. Ja dávam citrón 😊
Ako prílohu si pripravíme cestoviny podla chuti, alebo aj knedlu 😉

  Prajem dobrú chuť !


Komentáre

Obľúbené príspevky

FANTASTICKÉ SMOTANOVÉ PAGÁČIKY😍👌

Syrom a šunkou plnené kuracie prsia v trojobale ( Cordon bleu )

NAJLEPŠIE LÁNGOŠE Z CESTA Z CHLADNIČKY

Lahučké tvarohové koláče

Pečivo s plesňovým syrom a tvarohom

Lečo na zimu

MOKRÝ KOLÁČ🤩 RÝCHLY S ÚŽASNOU POLEVOU👌