Lekvárové koláče ( špaldovo - ražné )
Mám velmi rada chuť ražnej múky a preto ju rada kombinujem s inými múkami, či už na sladko alebo na slano 😊 Tieto kysnuté koláče sú tiež jedny z mojích oblúbených. Cesto je velmi dobré a koláče chutia naozaj skvelo 😉
___________________________________________________________________________________
Cesto:
250g špaldová múka hladká biela, 250g ražná múka celozrnná, 150g cukor kryštál, cca.3-3,5dl mlieko, 1/2dl olej, 21g droždie čerstvé, Kôra z 1 citróna, 1pl kopcom smotana, 1 vanilkový cukor, 1kl soľ
Plnka:
Lekvár na pečenie podla chuti
Na potretie:
1 žĺtok, 1pl olej
___________________________________________________________________________________
1. Do misky dáme obe múky, oba cukre, soľ, citrónovú kôru a dobre premiešame. Potom pridáme v 2dl mlieku napučané droždie, smotanu a olej. Tých zvyšných cca. 1-1,5dl mlieka pridávame postupne pri vypracúvaní cesta.Máme dostať od polomäkkého o niečo mäkšie cesto, ktoré sa ešte trocha lepí. Cesto nakoniec pomocou trochy múky krátko vymiesime do tvaru bochníka a dáme na teplejšie miesto kysnúť.
2. Ražná múka je dosť ťažká a preto kysne cesto ťažšie a dlhšie než klasické. Ja som ho nechala kysnúť 1,5 hodinu 😊
3. Nakysnuté cesto vyváľkame do tvaru obdĺžnika a pokrájame na štvorce. Do každého dáme bohato lekvár a uzatvoríme do tvaru taštičky / batôžka 😊
4. Poukladáme ich na plech s papierom a natrieme vrch žĺtkom, ktoré sme pomiešali s olejom. Nakoniec dáme ihned piecť do rúry, ktorú sme si už vopred vyhriali na 180°C na cca.30 minút.
Ak chcete, môžte ich hned po vybratí z rúry natrieť maslom, ale inak nie je to nutné ☺
Mierne teplé ich podla chuti posypeme práškovým cukrom 😊
Koláče sú naozaj výborné👌
Najlepšie a najchutnejšie sú v deň pečenia, ale aj na druhý deň sú chutné 😊
Prajem dobrú chuť !
Komentáre
Zverejnenie komentára