Držková polievka / Işkembe çorbası
Táto výborná držková polievka sa robí u Turkov. Je celkom iná , než sa pripravuje na Slovensku, ale je naozaj velmi chutná 😊 Ja osobne túto polievku zbožňujem a varievam ju doma párkrát do roka 😊 Ak máte držky radi, tak neváhajte skúsiť aj túto variantu na držkovú polievku 😉
____________________________________________________________________________________
Potrebujeme:
1kg hovädzie držky, 2-3 plátky hovädzie špikové kosti, 1 velká cibula, 1-2 bobkové listy, 2 strúčiky cesnak, 1pl soli, voda podla potreby ( cca.3-4L )
Na zápražku:
80g maslo 82%-né, 2pl hladká múka
Na zjemnenie a ochutenie polievky:
1 žĺtok, Šťava z 1/2 citróna
Paprikové maslo:
50g maslo 82%-né, 1kl mletá červená paprika
Cesnaková voda:
Cesnak, voda, soľ
______________________________________________________________________________________
1. Ja kupujem síce držky v obchode, ale aj tak ich zvyknem pre istotu pred varením ešte trocha " očistiť " 😉 Držky zalejem tolkým množstvom vody, aby boli zakryté. Pridám 2pl 20%ný ocot, 2pl citrónovú štavu a 2kl soli. Dobre v tom držky prešuchám/preumývam, aby sa všade dostala tá voda a nakoniec nechám takto stáť 3hodiny.
2. Po uplynutí času držky poriadne preumývam v čistej vode, a ak treba, tak aj nožíkom prešuchám ešte nečistotu. Potom držky pokrájame na malé kúsky. Dalej potrebujeme okrem držiek aj zo 2-3 velké hrubé plátky/kusy zo špikových kostí. Kludne ich môžte dať aj 4-5ks ak sú menšie 😊 Tieto kosti dajú polievke fantastickú chuť a dodajú ešte viacej na sile 😉
3. Do hrnca dáme držky, kosti, 1 velký bobkový list (alebo 2 malé), celú cibulu, cesnak a soľ. Zalejeme to dostatočným množstvom vody a varíme až kým nám držky celkom na mäkkulinko nezmäknú. Ja ich zvyknem variť v kuchte, je to ovela rýchlejšie 😊
4. Kedže sa v polievke varia aj kosti,po uvarení zvyknem pre istotu polievku cez sitko precediť, lebo tam môžu byť opadané úlomky z kostí. Z kostí môžte mäso oštipkať a dať neskôr s držkami zas do polievky. Cibulu a bobkové listy som po uvarení vyhodila.
5. Teraz si pripravíme múku a maslo na zápražku. Dalej žĺtok vajca a pól citróna. Kúsok masla budeme potom neskôr potrebovať aj na paprikové maslo 😊
6. V hrnci si na masle usmažíme chvílku múku, vlastne celkom klasicky ako zápražku 😊 Následne vylejeme do hrnca scedenú polievkovú šťavu a dáme do nej naspäť aj držky s mäsom. Celé to znova privedieme do varu..
7. Rozmiešame si 1 žĺtko so šťavou z polovičky citróna...
8. A pridáme ho do polievky tak, že si ho najprv v mištičke rozmiešame s 2 naberačkami z variacej sa polievky. Napokon necháme polievku takto ešte 15 minút dovariť 😊
9. Na paprikové maslo si v panvici rozhorúčime kúsok masla, do ktorého dáme na 4-5 sekúnd opiecť papriku. Dávajte pozor, nieže vám zhorí 😊
10. Na cesnakovú vodu si na jemnučko nastrúhame cesnak, ktorý následne trošku rozotrieme lyžicou ešte s trochou soli. Nakoniec pridáme trocha vody a necháme chvílku postáť. Túto cesnakovú vodu je najlepšie si pripraviť už vopred 😊
Na ochutenie sa používa buď hroznový, alebo jablkový 5%-ný ocot 😊
A potom nám neostáva už nič iné, len si pochutnať na dobrej horúcej držkovej polievke 😉
V žiadnom prípade nevynechajte to ochutenie vo vlastnom tanieri 😉 V Turecku je to tiež taký zvyk, že si polievku už/ešte každý dochutí podla svojej chuti cesnakovou vodou, octom/ citrónom, paprikovým maslom a Isot paprikou 😉😊 Alebo aj chilli vločkami.
Ja ju mám najradšej dobrú horúcu, s citrónom, Isot paprikou a cesnakom 😋😍 Verte, že takúto chuť ste ešte nejedli!!!
Prajem dobrú chuť !
Komentáre
Zverejnenie komentára