Fantastické lúhované pečivo👌👌 ( v sóde bikarbóne )
Krásne vyzerajúce a chuťovo úžasné pečivo, ktoré si viete jednoducho pripraviť aj vy doma😉 V tomto recepte cesto kysne klasicky a nie v chladničke, preto máte pečivo ovela rýchlejšie na stole. V tomto recepte sa lúhuje nekomplikovane v jedlej sóde, čiže sódabikarbóne /Natrium karbonat. V Rakúsku sa táto verzia väčšinou pečie doma🙂 V pekárniach sa robí tá druhá, v originálnom roztoku. Ja toto pečivo pečiem velmi rada, je úžasne chutné, mäkké, s chrumkavou kôrkou. Určite neváhajte priatelia!!!
__________________________________________
Potrebujeme:
Cesto:
600g hladká múka
400ml voda
50g maslo spustené
1 PL cukor kryštálový
1 PL soľ
21g droždie
Na vodový kúpeľ:
1,5L voda
3 PL Natrium karbonat/ sóda bikarbóna
______________________________________
Krátky popis postupu:
Vo vode rozmiešame cukor, soľ a droždie. Pridáme tekuté maslo a postupne pomaly pridávame do vody aj múku. Aby sme dostali pekné polomäkké cesto, musíme ho miesiť 2-3 minúty. Nakoniec necháme cesto 40 minút kysnúť. Nakysnuté cesto rozdelíme na 8 častí, ktoré upravíme do bochníkov. Z každého cesta vytvarujeme podlhovastý tvar a zakryté necháme 15 minút oddychovať.
Za ten čas pripravíme vodový kúpeľ z vody a sóda bikarbóny. Vodu so sódou bikarbónou necháme 2-3 minuty variť, napokon stíšime na malý plameň, aby velmi pomaly vrelo.
Pečivo vkladáme do kúpela a necháme ho plávať 30 sekúnd. Za tých 30 sekúnd ho musíme 3-4x otočiť. Na každú stranu počítajte cca. 10 sekúnd🙂 Pečivo vyberieme na pekáč s papierom a ostrým nožom urobíme po 2 zárezy. Pečivo pečieme na 190°C 20-25 minút, záleží od rúry👍
Prajem dobrú chuť !!!
Komentáre
Zverejnenie komentára