Jemné kysnuté cesto a sladké šťavnaté hrušky. U nás sú "toto" tie najlepšie a najobľúbenejšie letné koláče 😉😍 Tie čo sú bohaté na čerstvé sladučké ovocie! Ja som síce v tomto recepte použila špaldovú múku,ale nie je ani najmenší problém nahradiť ju klasickou pšeničnou.Ovocie sa môže podla chuti a sezóny obmieňať a budete mať zakaždým akoby iný koláčik 😊
_________________________________________________________________________
Cesto:
800g hladká múka špaldová biela, 100g maslo (alebo margarín na pečenie), 1dl cukor kryštálový, 1 vajce celé, 1 vaječný žĺtok, cca.4,5dl mlieka, 30g droždie čerstvé, 0,5kl soli
Okrem toho:
cca.2kg zrelé hrušky, Cukor a Mletá škorica podla chuti,Strúhanka podla potreby
_________________________________________________________________________
Na mnohých miestach už začala sezóna hrušiek a ani u nás tomu nie je inak😊 Hrušky nám od tohto velkého tepla každodenne dozrievajú. Sú úžasne šťavnaté a sladké, také presne vhodné na voňavé sladké koláče❤
1.V jednej miske najprv lyžicou zmiešame múku, cukor a soľ. Potom pridáme 1 celé vajce a aj 1 žltok. Spustené maslo a napučaný kvások, ktorý sme zmiešali z 3 dl mlieka +30 g droždie +1 KL cukor. Zvyšných cca 1,5 dl mlieka pridávame postupne ako cesto pije. Vypracujeme jemné, polomäkké cesto, ktoré nakonci ešte pomocou trochy múky krátko vymiesime do bochníka. Poprášime vrch múkou a necháme cca. 30-40 minút kysnúť. Záleží od teploty,v takejto horúčave to nakysne dosť rýchlo😊
2. Kým nám cesto kysne, si pripravíme ovocie. Hrušky umyjeme, očistíme a pokrájame na stredne velké kúsky. Keďže z cesta budu 2 plechy, tak som si pripravte naozaj dostatok hrušiek. Treba ich aj zo 2kg už čistej váhy🙂 Dalej Cukor, ktorý si dá každý podla seba, škorica, vanilkový cukor a strúhanka na podsypanie hrušiek, aby sa nám cesto celkom nepremočilo👍
3. Nakysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú dosku a prekrojíme ho na 2 časti. Cesto vyvaľkáme na veľkosť plechu a prenesieme ho opatrne valčekom na olejom vytretý a trocha pomúčený plech. Môj plech má rozmer 38x29 cm.
4. Asi 1cm od kraja posypeme cesto dookola strúhankou, to aby nevytiekla štava z ovocia počas pečenia. A trocha strúhanky porozsýpame aj na celé cesto, kde bude ovocie. Potom dáme bohato hrušky, ktoré netreba pekne ukladať🙂 Posypeme celé cukrom podľa chuti, poriadne mletou škoricou a nakoniec akoby len poprášime slivky troškou strúhanky. Plech dáme už aj piecť do rúry, ktorú sme si už dopredu rozohriali na 190°C na 20 minút.
Upečený koláč nádherne rozvoniava a cesto je upečené pekne do hneda. Je mäkučké a jemné😋
Hrušiek je naozaj bohato a koláč je úžasne šťavnatý😍👌
Keďže sú to 2 plechy, tak som časť 1 koláča nechala aj bez škorice, len s vanilkou😍
Prajem dobrú chuť !
Komentáre
Zverejnenie komentára