Skvelá turecká polievka, ktorú má rád najmä môj väčší syn🙂 Je to taká zjednodušená verzia/náhrada tej originálnej "komplikovanejšej" Tarhana polievky🙂 Je velmi jednoduchá a rýchlo hotová, z obyčajných surovín ktoré máte doma po ruke👍 Som si istá, že ak máte turecké polievky radi, tak vám bude chutiť aj táto polievka🥰
_________________________________________________________________________
Potrebujeme:
1 cibula, 2 strúčiky cesnak, 1/2pl mletá červená paprika, 3pl hladká múka, 2pl kopcom salça/paradajkové pyré, 3-4pl mäta sušená, 200g jogurt biely, 2L voda, 2kl pul biber, 50g maslo 82%né, Soľ a olej podla potreby
_________________________________________________________________________
1. Najprv si pripravíme všetko potrebné. Cibulu a cesnak si očistíme a nakrájame nadrobno👍 Jogurt použite hladký, jemný.
2. V hrnci si na dostatočnom množstve oleja zosklovatíme nadrobno nakrájanú cibulu a cesnak. Následne pridáme papriku, salça a necháme spolu minutku poškvrčať. Potom pridáme aj múku a necháme tiež chvílku spolu poškvrčať🙂
3. Následne zalejeme celé vodou podla oka, môžte dať radšej menej a neskôr doliať podla potreby🙂 Ja som dala 2L. Dalej dáme soľ, mätu a pul biber podla chuti. Ja robím túto polievku trochu štiplavejšiu, preto dávam 2kl🙂 Celé premiešame metličkou a pridáme nakoniec už len jogurt, ktorý tiež dobre metličkou vymiešame v polievke. Nakoniec necháme polievku variť za občasného miešania. Kým sa polievka nezačne riadne variť, tak odporúčam ju miešať častejšie👍
4. Keď je už polievka hotová, môžme ju ponorným mixérom ešte trocha zjemniť. To preto, aby ste tam necítili tie kusy cibule a cesnaku🙂 Nakoniec pridáme pre jemnejšiu a ešte lepšiu chuť kúsok masla🙂 S maslom ju už variť nemusíte, ale ani to nevadí, ak ju ešte zo 2 minutky povaríte aj s maslom🙂
Polievka je výbornou chuťou👌 Ak lúbite trocha kyslejšiu chuť, tak kludne môžte dochutiť polievku aj trochou citróna. Záleží to vlastne aj od toho, že aký kyslý ste mali jogurt👍 Maslo v žiadnom prípade neodporúčam vynechať, lebo dodá polievke tú pravú chuť👌😉
Táto polievka síce nieje tá pravá Tarhana, ale je velmi chutná a dosť sa na ňu podobá🙂 A myslím, že ako menej pracná verzia tej "pravej tarhany" sa veru v receptári zíde😉🥰
Výborne sa hodí aj opečený chlebík, alebo pečivko 🥰😋
Prajem dobrú chuť !
Skúsil som tú druhú alternatívu prípravy čo som spomínal na vareche. Z čerstvej papriky a paradjaky a nie zápražka, ale jogurtova zátrepka. Myslím, že sú veľmi podobné. Priam na nerozoznanie. Táto tu má výhodu, že netreba zháňať zeleninu. Ja som v podstate skúšal tú druhú možnosť len pre to, aby som minul čo mi ostala paprika a paradjaky...
OdpovedaťOdstrániť