Jemné makové koláče

 

Úžasné mäkučké kysnuté koláče s bohatou plnkou🥰 Jemnučké, lahučké cesto plnené makovou plnkou v kombinácii s citrónom👌 Ak máte radi mak, určite odporúčam vyskúšať lebo tieto koláče chutia fantasticky😉👌






__________________________________________________________________________




Potrebujeme:

Cesto:
1kg hladká múka, 200g cukor kryštál, 100g maslo, 2 žĺtky, 1dl jogurt, cca.4-4,5dl mlieko, 1kl soľ, 50g čerstvé droždie
Plnka:
400g mletý mak, 1L mlieko, 4dl cukor kryštál, Kôra z 1 citróna, Šťava z 1/2 citróna, 2 vanilkové cukre, Štipka soli, 2 bielky

Na potretie:
1 vajce





__________________________________________________________________________






1. Ako prvé si pripravíme našu plnku. Potrebujeme mletý mak, citrón, vanilkový cukor, mlieko a cukor. Ja dávam 4dl cukru, podla mňa tolko treba, ale kludne si môžte osladiť aj podla seba👍😊


2. Do jedného hrnca dáme mak, postrúhanú kôru a vanilkový cukor. Zalejeme mliekom a pomaly varíme do zhustnutia. Mak vlastne tým mliekom nasiakne🙂



3. Až ked nám mak zhustol, pridáme cukor, citrónovú šťavu a znova nejakú chvílu povaríme, aby nám plnka zhustla. Napokon ju zakryjeme a necháme, aby celkom vychladla a tým pádom ona ešte aj tým státím zhustne👍🙂 Vlastne ju necháme bokom až kým nám nenakysne cesto👍


4. V jednej miske najprv lyžicou premiešame múku, cukor a soľ. Pridáme tekuté maslo, jogurt, žĺtky a v 3dl mlieku napučané droždie. Tých zvyšných cca.11-5dl mlieka pridávame postupne podla potreby pri vypracúvaní cesta👍 Vypracujeme si polomäkké cesto, ktoré sa už začalo oddelovať od misky. Cesto necháme napokon 1hodinu na teplejšom mieste kysnúť.


5. Tesne predtým ako nám už cesto celkom nakyslo si vybijeme do peny 2 bielky a jemne zamiešame do uvareného maku, ktorý nám za ten čas takto krásne napučal👍😉




6. Nakysnuté cesto pokrájame na rovnaké časti, mňe vyšlo 17ks. Následne každý kúsok cesta znova vymiesime do tvaru bochníčka a necháme zakryté chvílku oddychovať. Vlastne len dovtedy, kým sa nám rozohreje rúra👍😊


7. Po čase bochníčky vyváľkame na tenší kruh a do každého dáme 2pl kopcom plnku🙂 Plnkou netreba šetriť👍 Napokon kruhy uzavrieme podla fotopostupu👍 Spojené okraje poriadne postláčame a otočíme uzavretou stranou nadol👍


8. Koláče poukladáme na plech s papierom a  natrieme rozšlahaným vajcom. Napokon do každého koláča 3x zastrihneme a dáme piecť do rúry, ktorú sme si už vopred rozohriali na 180°C na cca.25 minút. Treba si to pravdaže sledovať, lebo každá rúra pečie trocha inak👍


A tu sú už krásne upečené koláče👌😊




Sú naozaj fantastické, jemnučké a mäkké🥰 A ked ich náhodou nezjete v deň pečenia ani to nevadí😅 lebo sú výborné aj na druhý deň👍



Prajem dobrú chuť !





Komentáre

Obľúbené príspevky

Lahučké tvarohové koláče

Pečivo s plesňovým syrom a tvarohom

Marinované pečené zemiaky a kuracie mäso z jedného plechu

NAJLEPŠIE LÁNGOŠE Z CESTA Z CHLADNIČKY

ÚŽASNÉ BUCHTY🥰 V SMOTANE PEČENÉ👍

Vyprážané kuracie rezne trocha inak