Šišky ( špaldové )
Mäkké a lahučké ako pierko 😍 Ano, takéto fantastické môžu byť Šišky aj zo špaldovej múky 👍😉 Prekvapte svojich doma pre zmenu aj touto, trošičku zdravšou verziou 😊
______________________________________________________________________
Cesto:
1kg špaldová hladká múka biela, 200g kryštálový cukor, 3 žĺtky, cca.6dl mlieko, 42g droždie čerstvé, 2ks vanilkový cukor, 2kl soľ
Okrem toho:
Džem, práškový cukor a olej na vyprážanie
_______________________________________________________________________________________
1. Najprv si v miske lyžicou premiešame múku, cukor, van.cukor a soľ. Následne pridáme žĺtka a v 4dl mlieku napučané droždie. Tých zvyšných cca.2dl pridávame postupne pri vypracúvaní cesta, ako múka pije. Nie každá špaldová je rovnaká, takže radšej treba tekutinu pridávať postupne 😊 Vypracujeme si polomäkké cesto, ktoré sa už začína oddelovať od misky. Cesto nakoniec pomocou trochy múky ešte krátko vymiesime do tvaru bochníka. Poprášime múkou a necháme na teplejšom mieste nakysnúť 1hodinu.
2. Nakysnuté cesto na pomúčenej doske ešte raz krátko premiesime, ale len tak jemne 😊 Napokon vzniknutý bochník vyváľkame na 1cm...
3. Následne vykrajujeme pohárom kruhy lubovolnej velkosti. Ja som chcela, aby mali Šišky po upečení aj jamku a preto som do každého kruhu natlačila prstami malú jamku 😊
4. Necháme ich 15 minút podkysnúť...
5. Nakoniec Šišky vyprážame v oleji z oboch strán na strednom ohni. Aby vám tá jamka krásne aj po upečení zostala, musíte klásť Šišky do oleja najprv tou vrchnou ( jamkovou ) stranou 😊 Šišky po upečení vykladáme na kuchynský papier, aby odsal prebytočný tuk.
Šišky sú výborné 😉 Lahučké, mäkké a krásne nadýchané. Vôbec nie sú mastné!!!
Posypeme ich podla chuti práškovým cukrom a natrieme lubovolným džemom 😊
Prajem dobrú chuť !
PS: Ja som použila takúto špaldovú 😊
Komentáre
Zverejnenie komentára