Makové a škoricové lúpavé briošky

Briošky sú stará dobrá klasika, ktorá nás zakaždým tak trocha vráti do detstva 😊 Sú vhodné na raňajky, na desiatu , alebo len tak ku káve 😊
_____________________________________________________________________________
Cesto:
1kg hladká múka, 200g cukor práškový, 250g maslo, 2 vajcia celé, 1 žĺtko, cca.3,25dl mlieko, 0,25dl olej, 3Pl med, 2Kl soľ kopcom, 50g droždie čerstvé
Na potretie:
1 bielok
Makový posyp:
1Pl mak celý, 1Pl cukor kryštál, 1 vanilkový cukor
Škoricový posyp:
1Pl cukor kryštál, 2kl škorica mletá
_______________________________________________________________________________

1. V jednej miske najprv premiešame múku,cukor a soľ. Pridáme 2 celé vajíčka a 1 žĺtok, dopoly spustené maslo, olej, med a v 2dl mlieku napučané droždie. Zvyšných cca.1,25dl mlieka pridávame počas vypracúvania postupne potrošky podla potreby. Zakaždým tekutinu dobre vpracujeme do cesta. Naše výsledné cesto má byť mäkké, kypré a má sa oddelovať od misky. Cesto už len bez miesenia pomocou trochy múky napravíme do okrúhleho tvaru. Cesto dáme do igelitu a necháme 1-1,30h kysnúť.

2. Nakysnuté cesto vyklopíme na trošičku pomúčenú dosku. Urobíme valec, ktorý pokrájame na 15 rovnakých kúskov. Každý jeden kúsok cesta ešte raz kratučko, zlahka premiesime do bochníčka. S cestom sa pracuje výborne, vôbec sa nelepí, takže používajte pri tom naozaj len minimum múky ak je to predsa potrebné 😊 Bochníčky zakryjeme utierkou a necháme 10-15minút podkysnúť.


3. Zatial si pripravíme všetko potrebné na potretie briošiek a na posyp. Na potretie použijeme ten 1 bielok čo nám zostal z cesta. Na posyp som zmiešala cukor s makom a cukor so škoricou.

4. Po podkysnutí si bochníček (bez použitia múky) vyšúlame do tenkého valčeka dĺžky 20-22cm a skrútime ho zlahka do takej "kôpky" 😊 Pri týchto brioškách nerobím tú klasickú slovenskú formu briošiek 😊

5. Briošky poukladáme na plech s papierom, natrieme ich bielkom a posypeme poriadne už pripraveným makom a škoricou. Napokon dáme piecť do vopred rozohriatej rúry na 180°C na cca.15-20 minút. Treba si to pre istotu sledovať, lebo každá rúra pečie trocha inak 😊

A tu sú už krásne nakysnuté a upečené briošky 😉😊

Cesto je lahučké 😊 Briošky sú z vnútra mäkké, ale z vonka majú príjemnú kôrku , ktorej chrumkajúci makový a škoricový posyp ešte viac dodá na chuti 😍😊 


Tieto briošky sa trocha líšia od tých celkom klasických 😊 čo mám tu  Briošky   a to najmä konzistenciou cesta. Toto cesto je síce tiež mäkkučké, ale je také lúpavejšie, drobivejšie 😊 


Prajem dobrú chuť!

Komentáre

  1. Pozdravujem v recepte máte 0,25 dl olej. Myslíte tým štamperlík?? 25 ml??

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ano je myslených 25ml oleja ☺ Ja meriam v 1decovom poháriku 1dl=100ml ☺

      Odstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky

FANTASTICKÉ SMOTANOVÉ PAGÁČIKY😍👌

Syrom a šunkou plnené kuracie prsia v trojobale ( Cordon bleu )

NAJLEPŠIE LÁNGOŠE Z CESTA Z CHLADNIČKY

Lahučké tvarohové koláče

Pečivo s plesňovým syrom a tvarohom

MOKRÝ KOLÁČ🤩 RÝCHLY S ÚŽASNOU POLEVOU👌

ÚŽASNÉ BUCHTY🥰 V SMOTANE PEČENÉ👍