Gözleme / Gözleme plnené tvarohom a medvedím cesnakom
Toto turecké múčne jedlo je už dosť známe a momentálne ho pripravujú nie len v tureckých domácnostiach. Je to celkovo strašne jednoduché jedlo, ktoré zvládne pripraviť každý 😊 Ja robievam niekedy aj verziu z kysnutého cesta, ktorá je ale trocha zdĺhavejšia. Ponúkam vám tú jednoduchšiu a rýchlejšiu verziu, ktorá je z jednoduchého nekysnutého cesta. Takýmto spôsobom máte skvelé Gözleme hotové za pár minút 😉😊 A najlepšie na tomto jedle je to, že si ho môžte naplniť stále inými sezónnymi rastlinami, ako medvedí cesnak, špenát a rôzne vňate, ktoré sú v kombinácii s tvarohom velmi chutné 😍
________________________________________________________________________
Cesto:
500g hladká múka, 2Pl jogurt biely, 1kl sol, 1kl PDP/ prášok do pečiva, cca.3dl voda vlažná
Plnka:
200g cesnak medvedí, 250g tvaroh hrudkovitý, Maslo 82%né podľa potreby, Sol podla chuti
_________________________________________________________________________
1. V jednej miske si najprv lyžicou premiešame múku so soľou a PDP. Potom pridáme jogurt a vlažnú vodu. Vodu prilievajte radšej postupne podla toho, ako múka pije. Treba jej cca.3dl. Vypracujeme si polotuhé cesto, ktoré sa oddeluje od misky. Cesto nakoniec pomocou trochy múky vymiesime krátko do tvaru bochníka a necháme 15 minút postáť.
2. Za ten čas si pripravíme všetko na plnku. Medvedí cesnak si pokrájame, zmiešame s tvarohom a osolíme podla potreby. Cca.50-70g studeného masla si nakrájame na tenučké plátky. Toto množstvo inak vystačí ako plnka, ale kto má rád poriadne vela plnky, tak si pridá viac cesnaku a aj viac tvarohu 😊
3. Následne si cesto rozdelíme na 8 častí a každé znova premiesime do tvaru bochníčka. Bochníčky ihned pomocou múky vyválkame na tenučko cca. 1mm
4.Na polovicu cesta rozložíme plnku, na ňu dáme 2 plátky masla a prikryjeme ju druhou stranou. Potom dáme znova plnku, ale tentoraz len na jednu stranu a zložíme do tvaru trojuholníka. Trojuholník nakoniec ešte prstami trocha postláčame/ rozťapkáme 😊
5. Nakoniec Gözleme už len opečieme na troche oleja na miernom až strednom ohni z oboch strán pár minút. Ja ho pečiem zakryté pokrývkou a otáčam 2x. Nechám chytit trošku farby z jednej strany, potom z druhej strany a nakoniec ešte raz z oboch strán chvíločku dopečiem 😊 To aby sa tie vrstvy cesta určite prepiekli a nezostalo vám vo vnútri surové 😊😉
Prajem dobrú chuť!
________________________________________________________________________
Cesto:
500g hladká múka, 2Pl jogurt biely, 1kl sol, 1kl PDP/ prášok do pečiva, cca.3dl voda vlažná
Plnka:
200g cesnak medvedí, 250g tvaroh hrudkovitý, Maslo 82%né podľa potreby, Sol podla chuti
_________________________________________________________________________
1. V jednej miske si najprv lyžicou premiešame múku so soľou a PDP. Potom pridáme jogurt a vlažnú vodu. Vodu prilievajte radšej postupne podla toho, ako múka pije. Treba jej cca.3dl. Vypracujeme si polotuhé cesto, ktoré sa oddeluje od misky. Cesto nakoniec pomocou trochy múky vymiesime krátko do tvaru bochníka a necháme 15 minút postáť.
2. Za ten čas si pripravíme všetko na plnku. Medvedí cesnak si pokrájame, zmiešame s tvarohom a osolíme podla potreby. Cca.50-70g studeného masla si nakrájame na tenučké plátky. Toto množstvo inak vystačí ako plnka, ale kto má rád poriadne vela plnky, tak si pridá viac cesnaku a aj viac tvarohu 😊
3. Následne si cesto rozdelíme na 8 častí a každé znova premiesime do tvaru bochníčka. Bochníčky ihned pomocou múky vyválkame na tenučko cca. 1mm
4.Na polovicu cesta rozložíme plnku, na ňu dáme 2 plátky masla a prikryjeme ju druhou stranou. Potom dáme znova plnku, ale tentoraz len na jednu stranu a zložíme do tvaru trojuholníka. Trojuholník nakoniec ešte prstami trocha postláčame/ rozťapkáme 😊
5. Nakoniec Gözleme už len opečieme na troche oleja na miernom až strednom ohni z oboch strán pár minút. Ja ho pečiem zakryté pokrývkou a otáčam 2x. Nechám chytit trošku farby z jednej strany, potom z druhej strany a nakoniec ešte raz z oboch strán chvíločku dopečiem 😊 To aby sa tie vrstvy cesta určite prepiekli a nezostalo vám vo vnútri surové 😊😉
Gözleme netreba natierať maslom, je fantasticky chutné! Z vonka jemne chrumkavé a vo vnútri vláčne a mäkké 😋😍
Najčastejšie sa Gözleme podáva s tanierom polievky, alebo s pohárom vychladeného Ayranu 😊
Kombinácia medvedieho cesnaku a tvarohu je už sama o sebe velmi chutná 😊 ale maslo jej dodá ešte lepšiu chuť 😉 Verím, že skúšku neolutujete a Gözleme vám bude chutit tak, ako aj nám 😊
Prajem dobrú chuť!
Komentáre
Zverejnenie komentára