Karamel je výborná príloha k rôznym dezertom, alebo aj ako ozdoba na rôzne zákusky🙂 Ja mám karamel velmi rada a to klasický a aj slaný karamel. Rozdiel medzi nimi je vlastne len v pridaní soli🙂 Ak máte radi karamel, ale neviete ako ho pripraviť, ponúkam vám môj spôsob na velmi jednoduchý a chutný karamel🥰👍
___________________________________________________________________________
Potrebujeme:
200ml cukor kryštál, 50ml smotana na šlahanie, 1/2-1kl soľ
___________________________________________________________________________
1. Na prípravu budeme potrebovať 1x2dl pohár cukor, šlahačku buď sladenú alebo nesladenú a soľ. Keď mám, tak použijem morskú soľ, ale ak doma práve nemám, tak dám obyčajnú🙂
2. Do suchého hrnčeka, alebo hlbšej panvici nasypeme cukor a pomaly ho dáme spustiť. On začne hnednúť, karamelizovať. Ja ho zvyknem občas počas karamelizovania miešať, aby mi tak strašne nestmavol👍 On ten cukor velmi stmavne ak sa nemieša, lebo sa pečie vždy na rovnakom mieste a tým sa stáva vždy tmavší a tmavší a aj jeho chuť bude potom oveľa pečenejšia🙂😊
3. Keď sa nám cukor celkom do hladka spustil, zoberieme dole zo šporáku a opatrne, ale rýchlo nalejeme doňho šlahačku, ktorú rýchlo zamiešame metličkou. Dávajte pozor, aby vám tá para čo vznikne pri vmiešaní šlahačky nepopálila ruky🙂 Následne hned vmiešame aj soľ. 1/2kl alebo max. 1 zarovnaná lyžička soli stačí. Nakoniec necháme karamel za občasného miešania vychladnúť👍
4. Podla toho ako na tmavo sa vám cukor upiekol, tak môže byť váš karamel svetlejší, alebo trochu tmavší🙂
Ak chcete pripraviť len klasický karamel, tak soľ len jednoducho vynecháte👍🙂
Karamel chutí naozaj výborne😍 Môžte ho použiť ku rôznym dezertom, na palacinky, na zmrzlinu atď 😊
Jedine čo by som ešte možno poradila je, že ak ho chcete mať napríklad podla potreby ešte redší za studena, tak tej smotany dáte 100ml a nie 50ml🙂 Ale nieje problém karamel aj neskôr trochu zriediť, jednoducho ho opäť zohrejete na horúco a pridáte ešte tú smotanu na šlahanie👍🙂
Prajem dobrú chuť !
Komentáre
Zverejnenie komentára