Pečivo s tahini pastou a melasou ( Tahinli-pekmezli çörek)



Výborné turecké pečivo s chrumkavým povrchom, lístkujúcou striedkou a jedinečnou chuťou, ktoré si velmi jednoducho pripravíte doma aj vy sami👍 Je skvelé na posedenie k čaju, ku káve, alebo aj na raňajky😉 Ja toto pečivo jednoducho zbožňujem🥰




_________________________________________________________________________




Cesto:

500g hladká múka, 3pl cukor kryštál, 1/2kl soľ, cca.3,5dl mlieko, 21g droždie čerstvé

Plnka:

5dl Tahin(sezamová pasta), 1,5dl Pekmez/Melasa (alebo Med)

Na potretie:

1 žĺtok




_________________________________________________________________________




1. V miske si najprv lyžicou premiešame múku, cukor a soľ. Následne pridáme v 2dl mlieku rozmiešané(napučané) droždie s 1kl cukru. Tých zvyšných cca.1,5dl mlieka pridávame postupne pri vypracúvaní, podla toho ako múka pije👍 Máme dostať polomäkké, ale ešte dosť lepivé cesto. Cesto poprášime múkou a vymiesime krátko do bochníka. Nakoniec necháme 30 minút na teplejšom mieste nakysnúť.



2. Na plnku si pripravíme Tahin(sezamovú pastu) a buď Pekmez(melasu) alebo Med. Môžte použiť čo máte, alebo čo vám lepšie chutí👍 Ja som tentoraz zmiešala pól na pól Karobovú melasu a lesný med🙂  Že presne v akom pomere si dáte Tahin a melasu, môžte vyskúšať, ale ja som dala na 5dl Tahinu za jeden 1,5decový pohár pekmezu s medom. Podla mňa to úplne stačí, inak to už bude príliž sladké a zanikne tá skvelá chuť Tahinu😉


3. Následne všetko dôkladne spolu premiešame a necháme zatial bokom👍


4. Nakysnuté cesto rozdelíme na 6 rovnakých častí a každé cesto ešteraz premiesime do bochníčka. Takto necháme bochníčky 10 minút postáť👍


5. Po 10-ich minútach bochníčky vyváľkame pomocou múky celkom na tenký kruh🙂


6. Cesto potrieme pastou a skrútime do tenučkého závinu. Závin niekolkokrát prekrútneme a až potom ho skrútime do tvaru slimáka🙂 Ten konček cesta skryjeme popod dovnútra👍


7. Slimáky rukou opatrne postláčame a pokladieme na plech s papierom. Vrch natrieme žĺtkom, ktoré sme rozmiešali s pár kvapkami vody a dáme piecť do rúry, ktorú sme si už vopred rozohriali na 190°C na cca.25 minút. Pre istotu si to treba radšej sledovať👍🙂

A tu je už krásne upečené pečivo🥰 




Pečivko je zvonka krásne chrumkavé 🥰



Nádherne sa lístkuje aj vďaka mastnej Tahini paste👍🥰

  
Chutí jednoducho FANTASTICKY 👍😉

  Prajem dobrú chuť !



Komentáre

Obľúbené príspevky

FANTASTICKÉ SMOTANOVÉ PAGÁČIKY😍👌

Syrom a šunkou plnené kuracie prsia v trojobale ( Cordon bleu )

NAJLEPŠIE LÁNGOŠE Z CESTA Z CHLADNIČKY

Lahučké tvarohové koláče

Pečivo s plesňovým syrom a tvarohom

Lečo na zimu

MOKRÝ KOLÁČ🤩 RÝCHLY S ÚŽASNOU POLEVOU👌