Velmi chutné a jednoduché jedlo môjho detstva😊 Že či patrí toto jedlo pôvodom do slovenskej, alebo skôr do maďarskej kuchyni to fakt presne neviem😊 Mama varievala pól na pól, keďže sme boli domiešaný🙂 My to teraz doma nazývame slovenským jedlom, keďže väčšinou varím turecké jedlá😊 Moje deti nie sú velmi zvyknuté na slovenské jedlá, ale toto je jedno z tých mál čo lúbia😊 Vlastne tento kurací paprikáš je najobľúbenejšie "slovenské" jedlo môjho menšieho syna🥰 Jednoducho toto jedlo zbožňuje a na jeho želanie ho sem na môj blog aj pridávam, aby si ho neskôr tu medzi receptami našiel 🥰👍 Možno sa ale zíde aj niekomu z vás👍
_________________________________________________________________________
Potrebujeme:
Na paprikáš:
1/2 kura, 4 papriky, 4-5 paradajky, 1 cibula, 1pl červená mletá paprika, 1kl mletá rasca, 1/2kl mleté čierne korenie, Pár zrniek celé čierne korenie, Soľ a vegetu podla chuti, trocha olej, Voda na podliatie cca.1,5L , 1pl hladká múka na zahustenie
Na nokedle:
500g hladká múka, 500g polohrubá, 1kl soľ, voda podla potreby
_________________________________________________________________________
1. Pripravíme si najprv všetko potrebné na paprikáš. Ja tu mám pól kuraťa , ktoré som pokrájala, ale ak chcete tak môžte použiť len samé krídla, alebo stehná atď😊 Dalej čerstvé paradajky a papriku, ktoré sme si tiež pokrájali na väčšie kusy. Cibulu si pokrájame na kocky. Cez zimu, keď nemáme v záhrade vlastné paradajky a papriku, tak zvyknem použiť pól flaše leča, ktoré odkladám na zimu🙂 Väčšinou stačí pólka zo 7decovej flaše, ale kludne si každý dá podla chuti👍
2. Na oleji si do sklovita udusíme nakrájanú cibulu. Následne dáme mletú papriku, pár sekúnd poškvrčať a hned pridáme mäso. Premiešame, osolíme a podlejeme 1/2dl vody. Necháme zakryté zo 10-15 minút dusiť. To preto, aby si mäso pustilo vlastnú šťavu👍
3. Keď už si mäso viditelne pustilo dosť šťavy, podlejeme ho dostatočným množstvom vody, ja som dala 1,5L. Takto necháme mäso variť do polomäkka. Následne až potom pridáme pokrájanú papriku a paradajky, rascu, čierne korenie, soľ a trochu vegety. Paprikáš necháme variť až do mäkka, mäso si treba skontrolovať👍
4. Keď je už paprikáš celkom uvarený, pridáme 1pl múky rozmiešanej s trochou vody na zahustenie. Povaríme to zo 10 minút👍
5. A tu je už hotový paprikáš😉👍
6. Keďže môj syn má najradšej nokedle, tak som ako prílohu pripravila všetko potrebné na nokedle 🙂 To trhátko na nokedle mám ešte od mamy, má už iste tých 30 rokov😊 Na nokedle používam pól hladkú a pól polohrubú múku. Podla mňa sú čisto z hladkej príliž madžgavé😅
7. Cesto na nokedle je velmi jednoduché👍 V miske premiešame obe múky so soľou a zalejeme tolkým množstvom vody, aby sme dostali husté, ťahavé hladké cesto👍
8. Dáme si zovrieť vodu vo velkom hrnci. Keď už voda vrie, osolíme ju a trhátkom robíme nokedle👍 Robia sa rýchlo a občas ich medzi trhaním aj varečkou vo vode premiešame, aby sa nám nezlepili👍 Keď sú už všetky nokedle vo vode, od bodu varu počítame takých 10 minút na ich varenie. Fakt im stačí pár minút👍Oni potom vyplávajú všetky na povrch😉
9. Ked už nokedle vyplávali na povrch ich povaríme za občasného miešania 5 minút. Nakoniec ich povyberáme a dávame ich rovno do pripravenej studenej vody.
10. Nokedle s cedíme, necháme odkvapkať a v miske ich premiešame s pár kvapkami oleja, aby sa nám nepozliepali👍A už nám zostáva len si naložiť poriadnu porciu a podľa chuti pridať jogurt, abo smotanu👍 My dávame jogurt, s tým nám velmi chutí🥰
Namiesto nokedlí si k paprikášu môžte uvariť cestoviny, alebo aj ryžu👍
Prajem dobrú chuť !
Komentáre
Zverejnenie komentára