Dalšie výborné a velmi jednoduché Poača, ktoré sa hodia nielen na obed k polievke, ale aj na výlet, piknik a na desiatu🙂 Sú naozaj velmi chutné, vrelo odporúčam!
_______________________________________________________________________
Cesto:
1kg hladká múka, 5dl mlieko, 2,5dl olej, 2 bielky, 2pl soľ, 42g droždie čerstvé
Plnka:
500g hrudkový tvaroh, 1 cibula, 1 zväzok petržlenová vňať, soľ
Na potretie:
2 žĺtky
Na posyp:
Černuška/Čierna rasca
_______________________________________________________________________
1. Múku a soľ si najprv v jednej miske premiešame lyžicou. Následne pridáme olej, bielky a v mlieku napučané droždie. Vypracujeme si polomäkké, jemné, trocha mastnejšie cesto. Cesto napokon trocha pomúčime a krátko vymiesime do tvaru bochníka. Zakryjeme utierkou a necháme 30 minút kysnúť.
2.Po 30-ich minútach, ked už je cesto vlastne podkysnuté, ho pokrájame na cca.19-20 rovnakých kúskov. Každý jeden kúsok znova vymiesime do bochníčka a necháme pod utierkou kysnúť cca.45 minút. Zvyknem ich nechať inak 1hodinu, ale teraz je tak teplo, že postačí aj tých 45 minút😉👍
3. Zatial kým nám bochníčky kysnú si pripravíme plnku. V jednej miske zmiešame tvaroh, na jemno pokrájanú (postrúhanú) cibulu a na drobno pokrájanú vňať. Dobre osolíme, premiešame a necháme bokom postáť👍 Taktiež budeme potrebovať kúsok Masla 82%ného, dodá výbornú chuť👌
4.Takto pekne za ten čas nakysnú😊
5. Nakysnuté bochníčky len prstami rozťapkáme do tvaru kruhu, položíme do stredu kúsoček masla a naň zasa bohato plnku🙂 Následne uzavrieme rovnakým spôsobom, ako keď robíme buchtu👍 Uzavreté Poača ukladáme spojenou stranou nadol.
6. Poača pokladieme na plech s papierom a natrieme žĺtkom, ktoré sme zmiešali s pár kvapkami vody. Posypeme vrch černuškou a dáme piecť do vopred vyhriatej rúry na 190°C cca.25 minút. Treba si to radšej sledovať a riadiť sa vlastnou rúrou👍😊
A tu sú už krásne upečené, lahučké a voňavé Poača 😉👌
Prajem dobrú chuť !
Komentáre
Zverejnenie komentára