Toto úžasné slané pečivko patrí medzi naše TOP🥰 Niekto to volá Ačma a pre iného sú to zasa mäsové Poača😊 Ja som sa to pred rokmi naučila pod názvom Ačma, takže my doma sme zvyknutí na "ten" názov👍 Je to výborné pečivko a som si istá, že vám bude chutiť aspoň tak, ako nám🥰 Moje deti ho zbožňujú, najmä môj menší syn🥰
________________________________________________________________________
Cesto:
1kg hladká múka, 5dl mlieko, 2,5dl olej, 2 bielky, 2pl soľ, 42g droždie čerstvé
Plnka:
500g mleté mäso hovädzie, 1 velká cibula, 2 klasické papriky, 3-4 čerstvé paradajky alebo 2dl zavárané, 1/2dl olej, 1 zväzok petržlenová vňať, 1pl kopcom salça/paradajkové pyré, 1,5pl mletá červená paprika, 1kl pulbiber/chilli vločky, 1kl Isot, 1/2kl mletá rasca, Sol podla chuti
Na potretie:
2 žĺtky
Na posyp:
Černuška/Čierna rasca
________________________________________________________________________
1. Ako prvú si pripravíme plnku, kedže je lepšie ked trocha postojí👍 Ja som dala 3 malé cibule, čo je vlastne ako 1 velká🙂 Paradajky môžte použiť bud čerstvé, alebo nahradiť ako ja teraz, že som použila 2dl zaváraných paradajok👍 Cibulu a vňať pokrájame nadrobno a papriku na maličké kocky. Napokon všetky udané suroviny spolu dobre premiešame a dáme plnku zatiaľ bokom👍
2. Múku a soľ si najprv v jednej miske premiešame lyžicou. Následne pridáme olej, bielky a v mlieku napučané droždie. Vypracujeme si polomäkké, jemné, trocha mastnejšie cesto. Cesto napokon trocha pomúčime a krátko vymiesime do tvaru bochníka. Zakryjeme utierkou a necháme 30 minút kysnúť.
3. Po 30-ich minútach, ked už je cesto vlastne podkysnuté, ho pokrájame na cca.19-20 rovnakých kúskov. Každý jeden kúsok znova vymiesime do bochníčka a necháme pod utierkou kysnúť cca.45 minút. Zvyknem ich nechať inak 1hodinu, ale teraz je tak teplo, že postačí aj tých 45 minút😉👍
4. Takto pekne za ten čas nakysnú😊5. Bochníčky vyváľkame na tenko do oválneho tvaru, niečo ako dlhé, úzke vajce😊 Pozdĺž dáme zo 2 kopcovitejšie PL plnky a cesto prehneme tak, aby sme plnku najprv uzavreli. Okraje trocha popritláčame a následne skrútime do tenkého valčeka👍 Valček potom už len zľahka zvinieme do tvaru slimáka😊
6. Každého slimáka dlaňou opatrne spučíme a pokladieme ich na plech s papierom. Natrieme ich žĺtkom, ktoré sme zmiešali s pár kvapkami vody a posypeme Černuškou/ Čiernou rascou👍 Čierna rasca dodáva pečivu tú pravú tureckú chuť😉👌
7. Pečieme vo vopred rozohriatej rúre na 180°C cca.30 minút. Radšej si to treba sledovať😊
A tu sú už krásne upečené slimáky😉👍 Voňajú fantasticky!
Ačma sa podáva väčšinou s nejakou polievkou, alebo s dobre vychladeným Ayranom👌 Ten si pripravíte velmi jednoducho a to tak, že klasický jogurt zriedite dobre vodou, pridáte soľ a poprípade trocha citrónu ak nebol jogurt dosť kyslý👍
Plnka je úžasne chutná a cesto výborné, samo o sebe tiež velmi chutné👍😉
Ačma sa hodí na desiatu, na výlet, alebo aj na piknik 😉
Prajem dobrú chuť !
Komentáre
Zverejnenie komentára