Jahodový džem/lekvár
__________________________________________________________________
Potrebujeme:
2,5kg zrelé jahody, 600g cukor kryštál, 2x20g balíčky Džemfix, 2pl citrónová šťava
__________________________________________________________________
1. Pripravíme si zrelé jahody, ktoré ak chcete tak pokrájate, ale ja nezvyknem😊 Dalej cukor, ktorý môžte dať najprv len 500g a potom ako sa lekvár bude variť, taj môžte podla potreby a kyslosti jahôd ešte pridať👍 Keďže ja nemám vo zvyku variť lekvár niekolko hodín kým by zhustol, tak preto používam doňho takýto Džemfix😊 Je to vlastne Pektín s trochou Fruktózi. V každej krajine sa názov tohto výrobku môže trocha líšiť. Ale ak by ste aj u vás takýto Džemfix zohnať nevedeli, tak ho nahradte jednoducho Pektínom, z ktorého dáte podla návodu, ktorý je na sáčku👍
2. Jahody dáme do hrnca, v ktorom budeme variť lekvár a zasypeme ich cukrom. Premiešame a necháme takto postáť 1-1,5h.
3. Počas toho státia si už jahody pustili od cukru dosť vela šťavy 😉👍
4. Jahody na strednom plameni počas občasného miešania privedieme do varu. Keď sa už celý obsah hrnca začal variť/vrieť , pridáme 2pl citrónovej šťavy a necháme lekvár variť 30 minút👍 Po 30 minútach by mali byť jahody už celkom mäkučké, čo je pravdaže aj opticky viditelné😊 Citrónová šťava slúži na uchovanie krásnej farby lekváru😉
5. Do hotového lekváru nakonci potrošky vsypávame a hned rozmiešavame náš Džemfix a ešte zo 3-4minútky s ním lekvár povaríme. Následne už len plníme vriaci lekvár do fliaš👍😊
6. Poriadne zakrútené flašky otočíme hneď po naplnení hore dnom. Ja takto nechávam flašky otočené až kým lekvár nevychladne, alebo ich otočím späť ked sú ešte jemne teplé👍😊 Netreba žiadne sterilizovanie ani dunst, vrchnáky sa určite prichytia 😉 Robím takto už roky👌
Komentáre
Zverejnenie komentára