Börek syrovo-cibulový s orechami (z tenučkého cesta)

 

Z vonka jemne chrumkavý, z vnútra mäkučký a lístkujúci🥰 Fantastický börek plnený výbornou kombináciou syr-cibula-orechy. Jeden z našich najobľúbenejších börekov 😉👍 Neváhajte vyskúšať, tento börek chutí naozaj úžasne❗




___________________________________________________________________________




Cesto:

500g hladká múka, cca.3,25dl voda, 1kl soľ

Okrem toho:

100g orechy vlašské, 200g syr v slanom náleve, 1 cibula, 125g maslo 82%, 1/2dl rastlinný olej, 2pl jogurt biely, Černuška a Sezam na posyp




___________________________________________________________________________




1. V jednej miske najprv lyžicou premiešame múku a soľ. Následne pridávame vodu stále podľa potreby a vypracujeme polotuhé, trocha lepkavé cesto, ktoré sa začína oddeľovať od misky. Ja občas potrebujem 3,25 a občas zasa 3,5 dl vody, to záleží od múky. Cesto ešte poriadne v miske pomocou trochy múky premiesime do bochníka. Ako kontrolu zvyknem potlačiť prstom cesto a ak sa jamka znova pomaly nadvyhuje, tak je cesto presne dobré.


2. Následne si na papier položený na čistý obrus (látku) v strede stola, nanesieme troška oleja a bochník naň položíme. Celý bochník poriadne natrieme zo všade olejom a zakryjeme miskou na 20 minút


3. Kým nám cesto oddychuje, si pripravíme všetko na plnku. Orechy podrvíme, cibulu pokrájame na drobno. Maslo si ohrejeme, aby bolo tekuté. Syr je najlepšie použiť jemný krémový v slanom náleve. Ale ako náhrada je dobrý aj iný kravský syr v slanom náleve


4. Po uplynutí času s cestom ihneď pracujeme. Najprv ho rukami rozťapkáme/roztláčame do tvaru kruhu na veľkost papiera. Ak chcete, kľudne troška popolievajte ešte povrch olejom. Potom obe ruky vopcháte pod cesto a jemne od stredu smerom k sebe rozťahujete cesto na tenučko😊 Je naozaj ako žuvačka, ide to ľahko a fakt rýchlo. Za 5 minút máte cesto vytiahnuté😉 Cesto pri ťahaní občas trocha "nadhoďte/myknite", aby malo zo spodu vzduch a ľahšie sa ťahalo😊 Celé cesto veľmi krásne bez problémov vytiahneme na veľkost stola 70x110 cm👍 Kraje cesta sú troška ešte hrubé, ale to nevadí, aj tak to zahneme do vnútra


5. Celé cesto hore dole popolievame maslom. Maslo si treba od oka zadeliť.Môžte si z neho už teraz odobrať 4-5pl, čo budeme potom potrebovať na konci na potretie vrchu


6. Potom dve protiľahlé strany preložíme smerom do stredu tak, aby sa v strede prekrývali. Ja cesto skladám presne podľa veľkosti papiera čo je pod ním


7. Popolievame znova maslom, ale len tam, kde pôjde plnka. Dáme cibulu, orechy a napokon syr.Celé trocha osolíme


8. Následne plnku zakryjeme jednou stranou cesta. Popolievame aj tú maslom a dáme znova rovnako plnku.Nakoniec prikryjeme aj druhou stranou. Toto skladanie böreku treba vlastne vždy prispôsobiť veľkosti vášho plechu. Ja som tiež išla podľa svojho najväčšieho plechu, vnútorný rozmer 35x37 cm.


9. Börek velmi ľahko spolu s papierom stiahneme do pekáča😊


10. So zvyšným maslom ( 4-5pl) si premiešame 2pl jogurtu a potrieme opatrne celý vrch böreku


Börek posypeme sezamom a čiernou rascou. Čierna rasca/černuška dá Böreku tú pravú tureckú chuť. Börek pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 190°C cca 30 minút




Po upečení ho potrieme kúskom masla a necháme trošku vychladnúť👍 Ak chcete mať ale povrch Böreku chrumkavejší, tak nenatierajte😊




K böreku sa výborne hodí za tanier polievky, alebo za pohár vychladeného Ayranu👍 Je to vlastne celkom len na Vás😉



  Prajem dobrú chuť !


Komentáre

  1. Zaujal ma recept balkánsky slaný syr môžem použiť?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Prepáčte za oneskorenú odpoved🙂 Použiť môžete hociaký kyslovkavý kravský syr v slanom náleve. Jedine nepasujú sem syry podobné chuťovo bryndze, čiže ovčie, kozie, alebo plesňové👍🙂

      Odstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky

FANTASTICKÉ SMOTANOVÉ PAGÁČIKY😍👌

Syrom a šunkou plnené kuracie prsia v trojobale ( Cordon bleu )

NAJLEPŠIE LÁNGOŠE Z CESTA Z CHLADNIČKY

Lahučké tvarohové koláče

Pečivo s plesňovým syrom a tvarohom

Lečo na zimu

MOKRÝ KOLÁČ🤩 RÝCHLY S ÚŽASNOU POLEVOU👌