Mäkkučké jablkové koláče z cesta z chladničky

 

Lahučké, mäkké kysnuté koláče so šťavnatou jablkovou plnkou. Tentoraz sa s vami podelím o výborné koláče, ktorým cesto kysne pomaly v chladničke. A tým pádom si ich už dopredu v deň vopred môžte zamiesiť a až na druhý deň piecť. Takýmto spôsobom sa vám aj práca s nimi vlastne rozdelí a tak trocha ulahčí😊  Naozaj fantastický výsledok bez väčšej námahy 😉




____________________________________________________________________________



Cesto:

500g hladká múka, 100g cukor kryštál, 1dl biely jogurt, 1dl olej, 2dl mlieko, 1ks bielok, 1 vanilkový cukor, 1kl soľ, 21g droždie čerstvé

Plnka:

4 jablká, 1pl vanilkový puding v prášku, 1/2kl mletá škorica, 3pl kryštálový cukor, 1 vanilkový cukor

Na potretie:

1 žĺtok, 1kl jogurt




____________________________________________________________________________




1. Na tieto koláče je najlepšie/najideálnejšie zamiesiť si večer. Kedže toto cesto musí kysnúť pomaly, v chladničke aj niekolko hodín, zvyknem ho nechať kysnúť vždy cez noc😊 Týmto spôsobom si vlastne aj tak trocha ušetríte/rozdelíte čas a prácu na 2 dni 😊 Je to také kludnejšie, volnejšie pečenie 😉 Takže.. V jednej miske si najprv lyžicou premiešame múku, cukor a soľ. Pridáme olej, bielok, jogurt a v mlieku napučané droždie. Vypracujeme jemné, polomäkké cesto, ktoré sa oddeluje od misky. Posypeme ho trochou múky a krátko vymiesime do tvaru bochníka. Poprášime vrch múkou a dáme misku do velkého igelitového vrecka. Vrecko uzavrieme a dáme do chladničky



2. Cesto na druhý deň vyberieme z chladničky a necháme, aby 1hodinu postálo pri izbovej teplote


3. Po 1hodine cesto rozdelíme na 8 častí a každý kúsok ešteraz krátko premiesime do bochníčka. Bochníčky zakryjeme utierkou a necháme takto na doske 30 minút zasa oddychovať



4. Medzitým si pripravíme našu plnku. Zo 4 väčšie jablká očistíme, 3 pokrájame na drobné kocky a 1 na hrubo postrúhame. Pridáme pudingový prášok 1kopcovitejšiu PL a škoricu. Cukor a van.cukor tam zamiešajte len tesne pred plnením, aby vám jablká nepustili od cukru už dopredu kopu šťavy😊 Pri pečení vám tá šťava už nevytečie, lebo pudingový prášok ju zachytí


5. Po pol hodinke bochníčky vyváľkame a rozdelíme do nich rovnomerne plnku. Uzavrieme podla obrázku a uzavretou stranou otočíme nadol.

Mäkučké jablkové koláče z cesta z chladničky


6. Koláče poukladáme na plech s papierom a potrieme im vrch žĺtkom, ktoré sme zmiešali s jogurtom.Napokon do nich nožnicami 2x zastrihne. Ten strih nie je len pre krásu, ale aj na to, aby vám koláče počas pečenia nepraskli hore-dole a aby plnka nevytiekla

7. Plech vložíme do studenej rúry a až potom ju zapneme na 180°C. Pečieme cca.25-30 minút, vždy záleží od rúry, treba si to sledovať. Koláče majú byť pekne do červenkava upečené. Tú červenkavú farbu dostanú od natretého žĺtka


Koláčiky sú fantastické! Voňavé, ľahučké a mäkké ako vata😍 Plnka výborná a šťavnatá. Neváhajte tieto koláče vyskúšať 😉👌


  Prajem dobrú chuť !



Komentáre

  1. Och, tie tvoje kysnute, to je parada, vsetko by som najradsej vyskusala a pojedla. Toto kysnutie v chladnicke ma zaujalo velmi, ja mam velmi male deti, takze pecenie si tazsie planujem, toto by mohla byt cesta, ako stihnut pripravit aj upiect kysnute bez stresu. Urcite vyskusam. A vies mi napisat, ze len toto cesto je to prave na kysnutie v chlade, alebo taketo kysnutie je vseobecne pouzitelne pre vsetky druhy kysnuteho?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Zdravím🙂
      Som rada, že sa ti recepty páčia. Takéto kysnutie v chladničke je naozaj pohodlnejšie. Pravdaže nie vždy, ale občas sa zíde aj takáto možnosť pečenia/prípravy koláčov 😊 Ušetrí čas, stres atď. Nemám odskúšané vela kysnutého z chladničky, robievam na 90% vždy čerstvé. Či by sa ti podarilo aj iné cesto neviem, ja mám odskúšané toto v recepte 🙂 A robievam aj slané kysnuté cesto z chladničky na lángoše, tiež výborná vec. Lángoše sú ovela lepšie a chutnejšie než čerstvo nakysnuté😊

      Odstrániť
  2. Dakujem za koment. Cerstve je cerstve veru. Mozno vyskusam pre tu srandu aj ine cesto a potom dam vediet -) veru, langose takto poznam, my sme jedli raz aj tyzdnove cesto - zabudli sme nan -)))).

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky

FANTASTICKÉ SMOTANOVÉ PAGÁČIKY😍👌

NAJLEPŠIE LÁNGOŠE Z CESTA Z CHLADNIČKY

Lahučké tvarohové koláče

Syrom a šunkou plnené kuracie prsia v trojobale ( Cordon bleu )

Pečivo s plesňovým syrom a tvarohom

MOKRÝ KOLÁČ🤩 RÝCHLY S ÚŽASNOU POLEVOU👌

ÚŽASNÉ BUCHTY🥰 V SMOTANE PEČENÉ👍