Köfte
Köfte je v tureckej kuchyni velmi obľúbené a pomerne časté jedlo. Je ho hned zopár verzií, ktoré sa vždy niečím od seba líšia😊 Ja sa s vami podelím tentoraz s touto verziou, ktorá je výnimočná tým, že je v nej ovčie/jahňacie sadlo. A práve to sadlo dodá Köfte tú výnimočnú chuť a vôňu👌 Moji doma túto verziu jednoducho zbožňujú!
___________________________________________________________________________
Potrebujeme:
1kg hovädzie mleté mäso, 200g jahňacie/ovčie sadlo, 2 cibule, 1 hrsť vňať petržlenová, 1 bielok, 2pl strúhanka, 2,5kl oregano, 1kl mleté čierne korenie, 1kl mletá rasca, 1,5kl sumak, 1/2kl sóda bicarbóna, 2kl soľ
___________________________________________________________________________
1. Najprv si pripravíme všetko potrebné čo budeme potrebovať. Najlepšie je použiť čím chudšie mleté hovädzie mäso, lebo ho budeme miešať s ovčím/jahňacím sadlom. Bud ho treba pomlieť, alebo celkom na drobno pokrájať.Sadlo môžte použiť ovčie, alebo jahňacie, proste aké viete zohnať. Ono dá Köfte výbornú chuť👍 Z vajca nám postačí len bielok, ktorý vlastne poslúži ako lepidlo 😊 Zbytočne to žĺtkom premáčať netreba. Sóda bikarbóna dodá Köfte jemnosť, budú také nadýchané 😉 Čo sa týka soli, ja som dala 2kl, ale vy si kludne dajte podla seba
2. Postup je velmi jednoduchý. V jednej miske si pomiešame mäso, sadlo, nastrúhanú cibulu,pokrájanú vňať,sol, rascu, ml.korenie,oregano,Sumak, bielok, sóda bikarbónu a strúhanku. Všetko poriadne spolu premačkáme a necháme zo 1-2hodiny postáť. Ak máte čas, tak nechajte kludne postáť v chladničke aj cez noc. Köfte bude chutiť ešte lepšie
3.Pred pečením vytvarujeme mokrými rukami také ploché tenké ťapky/ placky
4. A napokon už len Köfte opečieme na troche oleja z oboch strán. Netreba ich piecť pridlho, aby ste ich nevysušili, nech zostanú šťavnaté 😊 Výborne sa hodia k nim aj opečené papriky. Ako prílohu zvyknem ku Köfte pripraviť väčšinou hranolky, tie sa hodia najviac😉 Ale kludne si dajte prílohu podla chuti, je to len na Vás.
Verím, že Vám Köfte bude chutiť tak, ako aj nám!!! 🥰
A ak máte možnosť, tak si určite Köfte pripravte aj na grile👍 Chuť je jednoducho FANTÁZIA 🥰
Prajem dobrú chuť !
Recept je veľmi pekný a nepochybujem, že určite aj chutný. Grilujem viac ako 50 rokov😀. Rád by som vyskúšal Tvoj recept na grile. Zohnať kvalitné hovädzie mäso nie je žiadny problém. Obávam sa však, že jahňacie alebo ovčie sádlo v Bratislave nezoženiem. Myslím, že tým autentickosť receptu utrpí. Idem prelúskať uja Googla, či niečo neporadí 😂 Vďaka za Tvoje skvelé recepty
OdpovedaťOdstrániťZdravím🙂 No ano , v obchode je možno dosť ťažké zohnať také sadlo. My zvykneme raz za rok sami zarezať buď jahňa, alebo mladú ovcu a odtial mám potom také sadlo 🙂 To čo má dám do mrazáku, to nám stačí potom väčšinou po celý rok. Občas potom do niektorých jedál pre chuť z neho pridám. Tomuto köfte pridá naozaj výbornù chuť👍 takže ak zoženieš, určite urob, neolutuješ 🙂 Najmä na grile je to fakt výborné. Vdaka za koment a ak raz vyskúšaš, tak sa ozvi👍
Odstrániť