Dusená kapusta trocha inak
Fantasticky chutná dusená kapusta bez pridaného cukru, ktorej sladkosť a jemnú ovocnú nôtu dodávajú hrozienka 😉 A ktorej na jej jedinečnej chuti dodá aj vopred opečený kurací tuk, s ktorým sa kapusta dusí 😊 Ja inak kapustu už ani nerobím, kedže táto je pre nás TOP ‼️👌 Verte, že skúšku neolutujete!
___________________________________________________________________________
Potrebujeme:
1kg kapusta čerstvá červená, 250g hrozienka sušené, 2 strúčiky cesnak, 3pl čerstvá šťava z citróna, 1kl mletá rasca, 1kl celá rasca, 1,5kl soľ, 1pl kukuričný škrob, 4dl voda na podliatie, 350g kurací tuk/ kože (alebo kačacie/husacie)
___________________________________________________________________________
1. V prvom rade si pripravíme všetky potrebné suroviny.Namiesto cukru používam do kapusty hrozienka, ktoré jej dodajú potrebnú sladkosť a aj fantastickú ovocnú nôtu. Škrob slúži na zjemnenie kapusty, aby ste výsledok mali jemný, akoby trošičku krémový a nie vodový 😊 Na vyváženie kyslovkavej chuti použijeme citrón. Cesnaku sa nebojte, skoro vôbec ho tam necítiť, slúži len na doladenie celkovej chuti-neodporúčam ho vynechať
2. Kapustu si odvážime tak, aby jej čistá/pokrájaná váha bola 1kg a nakoniec ju na tenko pokrájame. Následne kapustu, postrúhaný cesnak, rascu, soľ,škrob, hrozienka a citrón premiešame v jednej miske. Necháme zatial bokom
3. Kurací tuk, alebo najlepšie kuracie kože si pokrájame na menšie kúsky. Najlahšie sa krájajú ešte dopoli zmrznuté 🙂 Ja si zvyknem tieto kože odkladať najmä vtedy,ked robím zo stehien kurací kebab do mrazáku, lebo tam beriem tie kože dole. A napríklad pri tomto jedle využijem 😉 Ale napríklad namiesto kuracích, môžte kludne použiť aj kačacie. Najmä vtedy, ak plánujete/pečiete ku kapuste kačicu 😊 Potrebujeme sem 300-350g
4. V hlbšej panvici si najprv vyškvaríme pokrájané kože, ktoré sme trocha osolili. Z masťi ktorá nám vznikne, odobrať netreba, jedine ak by jej bolo velmi vela 😊 Mňe vzniklo cca.1/2-3/4dl masti, a tolko sa do kapusty aj zmestí👍 Na naše oškvarky dáme už pripravenú kapustu a celé dobre premiešame. Podlejeme vodou a necháme zakryté dusiť celkom do mäkka. Počas dusenia občas premiešame. Hotová kapusta má byť celkom mäkulinká a hrozienka v nej celkom napučané👌 čo vlastne znamená, že už vypustili do kapusty celú svoju chuť😊
5. Kapusta je naozaj fantastická, vrelo odporúčam vyskúšať. Viem, že každá gazdinka má už ten svoj overený recept, ale som si istá, že skúšku neolutujete😉 Ja dusenú kapustu inak už ani neskúšam robiť, lebo je fantastická a u nás doma ju zbožňujeme. Robím ju vždy rovnako, podla presných surovín, nikdy nedávam nič od oka 😊
Ako prílohu ju môžte podávať ku všetkému čo vám pasuje 😉 Dokonca aj k mastnému chlebu
Prajem dobrú chuť !
Cesminka, tak vyskúšam aj s kožou, lebo tú z jedného plechu robím často, ako som Ti už písala a je vynikajúca naozaj a tiež už inú nerobím😊
OdpovedaťOdstrániťAhoj Mikinka 😊 Len vyskúšaj, určite neolutuješ! Srdečne pozdravujem 😉
OdstrániťLink pre @Haji ma sem naviedol.Práve som kúpila červenú kapustu a kačacie stehná,tak vyskúšam kapustu podľa Teba,Cesminka :-).
OdpovedaťOdstrániťPekne zdravím ditaku😊 Som rada, že si sa rozhodla vyskúšať kapustu, verím že neolutuješ 😉👍 Daj potom vedieť prosím🙂
Odstrániť