Calzone ( Uzavretá pizza)
Calzone je jedna výborná obmena klasickej Pizze 😊 Je to velmi chutné a oblúbené múčne jedlo, ktorému sa poteší celá rodinka 😉
_______________________________________________________________________
Cesto:
500g hladká múka, 4pl olej rastlinný, 1kl soľ, 21g droždie čerstvé, cca.3dl voda vlažná
Plnka 1:
Syr na strúhanie, Mozarella, Tuniakové filé v oleji, 1 paprika čerstvá, 1 menšia cibula, kečup, pretlak, sol, oregano
Plnka 2:
Špenát alebo mini Mangold, Kravský syr v slanom náleve, 2 strúčiky cesnak, trocha strúhaný syr, soľ
Na potretie:
1pl jogurt biely, troška vody
________________________________________________________________________________________
1. V jednej miske si najprv premiešame múku so soľou. Pridáme olej a vo vode rozmiešané droždie. Vypracujeme polomäkké cesto, ktoré sa oddeluje od misky. Cesto ešte pomocou múky krátko vymiesime do bochníka, poprášime vrch múkou a necháme 30 minút kysnúť.
2. Kým nám cesto kysne, si pripravíme všetko potrebné na plnku. Neuvádzam celkom všetkému presné množstvo, lebo sú veci, ktoré si kludne môžte dať podla vašej chuti 😊 Plnku do Calzone si vlastne môžte dať ľubovolnú, takú akú máte radi. Ja som pripravila tuniakovú a druhú s mini mangoldom 😊 ktorý som ešte našla v našej záhrade. Ale inak zvyknem velmi často plniť namiesto mangoldu špenátom. Mangold si pokrájame na tenké pásiky, nastrúhame k nemu cesnak a trocha osolíme. Cibulu a papriku tiež na tenko nakrájame. Množstvo tureckého syra použijeme podla chuti, niekto má rád menej a niekto viac ☺ Poprípade môžte použiť aj hrudkový tvaroh namiesto syra. Ako paradajkový podklad som zmiešala 1pl pretlaku a zo 2pl kečupu 😊
3. Nakysnuté cesto si rozdelíme na 2 časti a každú z nich ešte raz premiesime do bochníka. Bochník následne vyváľkame na tenko, na velkosť velkej pizze 😊
4. Na polovicu cesta natrieme najprv kečup premiešaný s pretlakom. Na kečup dáme strúhaný syr, na syr papriku, cibulu a tuniaka. Následne ešte pokladieme mozarellu, posypeme oreganom, trochu osolíme a cesto uzavrieme. Okraj pekne dookola pozahýname 😊
5. Druhé cesto som najprv posypala trochou strúhaného syra, dala pokrájané listy a pomrvila turecký syr. Nakoniec som tak isto uzavrela ☺
6. Calzone dáme na plech s papierom a natrieme poriadne s jogurtom zmiešaným s vodou. Napokon dáme piecť do rúry, ktorú sme si už vopred rozohriali na 200°C na cca.20-25 minút. Čas záleží aj od vašej rúry 😊
A tu je už krásne upečené a voňavé Calzone 😉
U nás doma ku Calzone podávam väčšinou nejakú vhodnú polievku ☺ Mojim deťom to tak chutí 😊
Po upečení dávam vždy troška takto bokom vychladnúť, alebo na mriežky. To preto, aby vám nezvlhol spodok a ostal pekne do chrumkava 😉
Prajem dobrú chuť !
Komentáre
Zverejnenie komentára