Poğaça / Poača plnené syrom a zeleninou
___________________________________________________________________________________
Cesto:
600g hladká múka, 1dl jogurt, 1dl olej, 1 bielok, cca.2,5dl mlieko, 25g droždie čerstvé, 1pl soľ, 1pl cukor kryštál
Plnka:
3-4ks čerstvá paprika, Cherry paradajky podla potreby, cca.200g turecký syr
Na potretie:
1 žĺtok
Na posyp:
Čierna rasca alebo iné semienka
_______________________________________________________________________________________
1.Najprv si zamiesime cesto. V miske zmiešame lyžicou múku, soľ a cukor. Pridáme bielok, olej, jogurt a v mlieku napučaný kvások, ktorý sme si zmiešali s 2 dl mlieka + droždie + 1KL cukru. Tú zvyšnú cca 0,5 dl tekutinu pridáme postupne podľa potreby pri hnetení. Vypracujeme polomäkké cesto, ktoré sa oddeľuje od misky. Napokon ho pomocou trochy múky ešte krátko vymiesime do bochníka a už len vrch poprášime múkou a necháme na teplejšom mieste nakysnúť cca 1 h.
2.Kým nám cesto kysne, si pripravíme všetko na plnku. Papriku použite hocijakú. Pokrájame ju pozdĺž na tenké pásiky a osolíme. To preto, aby nám trocha zmäkla kým cesto nakysne. Paradajky necháme v celku, aby nám to cesto nepremočili. A syr nakrájame na hrubé pásy. Kľudne môžete použiť napríklad aj mozzarellu alebo iný syr podľa chuti. U nás doma je klasikou kravský turecký syr v slanom náleve 😊
3.Keď cesto nakyslo, vyklopíme ho na pomúčenú dosku. Cesto najprv rozťapkáme rukami a napokon ho vyvaľkáme na kruh hrúbky cca 5-6 mm. Kruh si krájatkom na pizzu pokrájame na 12 ks.
4.Na každý trojuholník naukladáme syr, papriku a paradajky. Troška osoľte. Napokon zľahka skrútime do tvaru rožka. Poukladáme na plech s papierom a natrieme žĺtkom, ktoré sme zmiešali s pár kvapkami vody. Vrch posypeme černuškou (čiernou rascou) alebo inými semienkami. Dáme ihneď piecť do rúry, ktorú sme si dopredu rozohriali na 180 °C na cca 25-30 minút
A tu sú už upečené poača 😉
Poača chutia výborne, najmä tá paprika tam dá vynikajúcu chuť 😊 Sú veľmi chutné samotné, alebo s dobrou polievkou. Poača sú vhodné aj do školy na desiatu, alebo aj do práce. Zostanú mäkké aj na druhý deň 😉
Prajem dobrú chuť !
Komentáre
Zverejnenie komentára