U nás doma varím prevažne turecké polievky, ale táto slovenská polievka patrí k tým slovenským výnimkám😅 a je u nás velmi obľúbená🙂 Môj menší syn ju síce vôbec nezje, ale nám ostatným velmi chutí👍 Toto je recept na Kapustnicu ako ju varím ja u nás doma.
_________________________________________________________________________
Potrebujeme:
1,5kg hovädzie rebro, 1kg kyslá kapusta, 2 cibule, 3bobkové listy, 1,5pl mletá červená paprika, 10 zrniek celé čierne korenie, 3-4kl mletá rasca, 1kl mleté čierne korenie, 1-2kl vegeta alebo podla chuti, Soľ podla potreby, 2-3pl hladká múka, olej podla potreby, voda na doliatie podla potreby/oka
_________________________________________________________________________
1. Najprv si pripravíme tie najhlavnejšie suroviny na polievku. Budeme potrebovať dobré mäsnaté a aj trocha mastné hovädzie rebro. Aby sa uvarilo trocha rýchlejšie uvarilo, ho pokrájame na menšie kusy👍Kyslú kapustu zvyknem ešte pokrájať ak je na príliž dlhé kusy nakrájaná. Nemám rada ked sa mi to naťahuje do nekonečna v tanieri a neviem to nabrať do lyžici😅😊
2. V hrnci na troche oleja si zosklovatíme nadrobno nakrájanú cibulu. Následne pridáme 1pl papriky, necháme pár sekúnd poškvrčať a dáme mäso. Osolíme, dáme rascu, korenie, bobkový list, premiešame a zakryjeme pokrývkou. Takto necháme za občasného miešania dusiť, aby si mäso vypustilo svoju vlastnú šťavu👍 To trvá cca.20 minút🙂 Napokon mäso zalejeme dostatočným množstvom vody a necháme variť kým nám mäso nezmäkne tak na 80%🙂 Najlepšie je variť to v kuchte, aj ja to tam varím, tak sa vám to uvarí za 40-45 minút👍
3. Keď je už mäso dostatočne uvarené zvyknem tie kosti z mäsa zobrať dole. Následne dáme kapustu a ak treba dolejeme ešte vodu. To záleží aj od vás, že akú hustú chcete mať tú polievku. My máme radi vela šťavy😊 Napokon necháme polievku dalej variť kým nám aj kapusta celkom nezmäkne. Zatial kým sa kapusta uvarí, tak nám aj mäso celkom do jemna zmäkne🙂
4. Ako posledné si urobíme klasickú zápražku. Na oleji si chvílku popražíme múku, potom dáme 1/2pl mletej papriky, 2-3x premiešame a ihneď zalejeme studenou vodou- stačí 3-4dl. Ešte by som podotkla, že zápražku si môže každý spraviť podla seba, lebo múka sa dáva podla toho, že akú hustú chcete mať tú šťavu🙂
5. Do hladka rozmiešanú zápražku ihneď vylejeme do polievky, ochutíme trochou vegety a necháme ešte zo 15 minút celé povariť👍🙂
Konečne je naša Kapustnica hotová a môžme podávať👍🤩
Polievka vonia a chutí výborne!!!
Polievka je najlepšia s chlebom👌 A najsamlepšia je na 2-3tí deň🥰
Prajem dobrú chuť !
Komentáre
Zverejnenie komentára