Výborné turecké pečivo s chrumkavým povrchom, lístkujúcou striedkou a jedinečnou chuťou, ktoré si velmi jednoducho pripravíte doma aj vy sami👍 Je skvelé na posedenie k čaju, ku káve, alebo aj na raňajky😉 Ja toto pečivo jednoducho zbožňujem🥰
_________________________________________________________________________
Cesto:
500g hladká múka, 3pl cukor kryštál, 1/2kl soľ, cca.3,5dl mlieko, 21g droždie čerstvé
Plnka:
5dl Tahin(sezamová pasta), 1,5dl Pekmez/Melasa (alebo Med)
Na potretie:
1 žĺtok
_________________________________________________________________________
1. V miske si najprv lyžicou premiešame múku, cukor a soľ. Následne pridáme v 2dl mlieku rozmiešané(napučané) droždie s 1kl cukru. Tých zvyšných cca.1,5dl mlieka pridávame postupne pri vypracúvaní, podla toho ako múka pije👍 Máme dostať polomäkké, ale ešte dosť lepivé cesto. Cesto poprášime múkou a vymiesime krátko do bochníka. Nakoniec necháme 30 minút na teplejšom mieste nakysnúť.
2. Na plnku si pripravíme Tahin(sezamovú pastu) a buď Pekmez(melasu) alebo Med. Môžte použiť čo máte, alebo čo vám lepšie chutí👍 Ja som tentoraz zmiešala pól na pól Karobovú melasu a lesný med🙂 Že presne v akom pomere si dáte Tahin a melasu, môžte vyskúšať, ale ja som dala na 5dl Tahinu za jeden 1,5decový pohár pekmezu s medom. Podla mňa to úplne stačí, inak to už bude príliž sladké a zanikne tá skvelá chuť Tahinu😉
3. Následne všetko dôkladne spolu premiešame a necháme zatial bokom👍
4. Nakysnuté cesto rozdelíme na 6 rovnakých častí a každé cesto ešteraz premiesime do bochníčka. Takto necháme bochníčky 10 minút postáť👍
5. Po 10-ich minútach bochníčky vyváľkame pomocou múky celkom na tenký kruh🙂
6. Cesto potrieme pastou a skrútime do tenučkého závinu. Závin niekolkokrát prekrútneme a až potom ho skrútime do tvaru slimáka🙂 Ten konček cesta skryjeme popod dovnútra👍
7. Slimáky rukou opatrne postláčame a pokladieme na plech s papierom. Vrch natrieme žĺtkom, ktoré sme rozmiešali s pár kvapkami vody a dáme piecť do rúry, ktorú sme si už vopred rozohriali na 190°C na cca.25 minút. Pre istotu si to treba radšej sledovať👍🙂A tu je už krásne upečené pečivo🥰
Pečivko je zvonka krásne chrumkavé 🥰
Nádherne sa lístkuje aj vďaka mastnej Tahini paste👍🥰
Chutí jednoducho FANTASTICKY 👍😉
Prajem dobrú chuť !
Komentáre
Zverejnenie komentára