Kysnuté tvarohovo - čerešňové koláče
Jedna z možností, ako zúžitkovať kompót zo špajze👍🙂 Kombinácii tvarohu a ovocia v kysnutom ceste odolá len málokto🥰
__________________________________________________________________________
Cesto:
400g hladká múka, 100g polohrubá, 100g cukor kryštál, 2dl mlieko, 1/2dl jogurt, 1/2dl olej, 50g maslo, 1 bielok, 21g droždie čerstvé, 1kl soľ
Plnka:
7dl čerešňový kompót, 500g tvaroh jemný, 1pl šťava z citróna, 1pl puding vanilkový, 1 vanilkový cukor, cukor podla chuti
Na potretie:
1 žĺtok, 1pl olej
__________________________________________________________________________
1. V jednej miske najprv lyžicou premiešame obe múky, cukor a soľ. Potom pridáme olej, dopolovice už spustené maslo, jogurt, bielok a napučaný kvások. Ten sme si pripravili z 2dl mlieka + 1 kl cukru. Cesto poriadne premačkáme , prehnetieme. Vypracujeme jemné,kypré, mastnejšie, od polomäkkého mäkšie cesto, ktoré sa oddeľuje od misky. Pomocou trochy múky ho len krátko premiesime do tvaru bochníka. Poprášime vrch múkou a necháme na teplejšom mieste cca 45 minút kysnúť, aby zdvojnásobilo objem
2. Čerešňe necháme odkvapkať a následne ich vykôstkujeme. Namiesto čerešní môžte použiť aj iný, vhodný kompót podla chuti🙂
3. Tesne pred plnením si zmiešame tvaroh, oba cukre, citr.šťavu a 1 kopcovitú PL vanilkového prášku. Cukor si môže dať každý podla chuti.Ja som dala 5pl. Nakoniec pridáme aj kompót a premiešame
4. Nakysnuté cesto si vyváľkame na velký obdĺžnik. Pokrájame ho na 8 rovnakých častí a do každého urobíme po 2 zárezy
5. Rozdelíme tvaroh rovnomerne na každé cesto rovnako a následne druhou stranou cesta plnku poriadne uzavrieme. Prstami dookola postláčame okraje👍Napokon už len poukladáme na plech s papierom a natrieme ich žĺtkom, ktoré sme rozmiešali s 1pl oleja
6. Koláče bez podkysnutia pečieme na 190°C cca.25-30 minút. Záleží od rúry
Po upečení ešte horúce koláče môžme potrieť kúskom masla, budú ešte jemnejšie👍😉
Podla chuti koláče pocukrujeme práškovým cukrom🙂
Komentáre
Zverejnenie komentára