Zdravý šalát z Moruše

 


Tento šalátik je fantastický zdroj vitamínov, ktorý je dokonca aj velmi prospešný nášmu zdraviu😉👍 A vďaka vlastnej Moruši v záhrade máme možnosť vychutnať si nie len jej sladké plody😁 ale aj každoročne takýto čerstvý šalátik🥰😊  




________________________________________________________________________




Potrebujeme:

1 hrsť mladé listy Moruše, 1 velká cibula červená, 2 paradajky, 2pl olivový olej, 2pl rastlinný olej, 2pl sirup z granátového jablka, 2pl melasa, citrón, soľ




________________________________________________________________________





Listy Moruše, okrem toho že sa využívajú v kuchyňi, sú aj strašne zdravé. 100g už sušených listov obsahuje: Kalcium 2700mg(to je 6x viac než zelený čaj),Železo 44mg,Nátrium 3,4mg,Kalium 3400mg,Karoten 7,4mg a vitamíny A,B1,B2,B3,C,Fosfor,Mangan, Fluor,vlákniny,Zinok a aj 17-toraké Aminokyseliny.A čo je velmi obdivuhodné,že listy obsahujú jeden Alkaloid menom Deoxynojirimycin,ktorý sa nevyskytuje v žiadnej inej rastline na svete.Je vedecky dokázané,že tento Alkaloid znižuje hladinu cukru v krvi,čiže je velmi dobrým liekom proti Diabetes.Vraj 3g listov denne znížia hladinu cukru o 3x viac,než liek na Diabetes...A toto sú len množstvá v sušených listoch...tak si viete predstaviť,že čerstvé listy sú akým zdrojom "vitamínov" pre náš organizmus😉🥰  No a k tomu sa ešte aj "najeme"!! Tieto vedomosti sú zo stránky : Vitalstoffmedizin Dr.Heinz Lüscher



1. Nazbierame si za jednu velkú hrsť mladých, svetlých listov , ktoré musia byť na dotyk ešte jemné👍


2. Listy a paradajky opláchneme. Cibulu použijeme 1 velkú, ale ja tu mám 3 maličké, keďže červené som mala len také doma😊



3. Pripravíme si všetko aj na ochutenie šalátu. V tomto šaláte sa na dochutenie sladkej chuti používa pekmez/melasa. Najlepšia je karobová, ale môžte použiť aj inú😊 Dalej pre príjemnú ovocnú chuť použijeme aj sirup z granátového jablka.


4. Listy pokrájame na tenučké rezance/pásiky, paradajky na menšie kúsky alebo kocky a cibulu na tenko. Dáme všetko do jednej misky, pridáme aj všetko ostatné na dochutenie a poriadne premiešame. 


Šalát sa môže nechať niekolko hodín aj odstáť a poprípade ešte znova dochutiť👍 Ja som ho nechala stáť 1hodinu 😊


Chuťovo je šalát taký sladkokyslý s ovocnou nôtou😊 Podla chuti si môžte do šalátu namiešať aj syr v slanom náleve.

  Prajem dobrú chuť !



Komentáre

Obľúbené príspevky

FANTASTICKÉ SMOTANOVÉ PAGÁČIKY😍👌

Syrom a šunkou plnené kuracie prsia v trojobale ( Cordon bleu )

NAJLEPŠIE LÁNGOŠE Z CESTA Z CHLADNIČKY

Lahučké tvarohové koláče

Pečivo s plesňovým syrom a tvarohom

Lečo na zimu

MOKRÝ KOLÁČ🤩 RÝCHLY S ÚŽASNOU POLEVOU👌