Lekvárovo - kakaový závin


Lekvárovo-kakaovú plnku v kysnutom ceste poznám už z detstva, bola to taká "klasika" mojej mamy🥰  Ale táto plnka v tomto koláči je trocha výnimočná, s nádychom a arómou zázvoru, ktorý jej dodá fantastickú chuť👌😉 Vrelo odporúčam vyskúšať, vôbec sa nebojte tejto novej chuti😊  budete milo prekvapení!

 


___________________________________________________________________________


Cesto:
600g hladká múka, 150g cukor kryštál, 3dl mlieko, 1/2dl olej, 2pl jogurt grécky 10%, 1 žĺtok, 21g droždie čerstvé, 1kl soľ, 1kl prášok do pečiva
Plnka:
350g lekvár višňový, 2pl kakao, 1kl čerstvý zázvor strúhaný
Na potretie:
1 bielok
Na posyp:
Trstinový hrubozrnný cukor, Mak celý



____________________________________________________________________________




1. V jednej miske si najprv lyžicou premiešame múku, cukor, soľ a preosiaty PDP. Následne pridáme 2 kopcovité PL jogurt, žĺtok, olej a v 2dl mlieku napučané droždie. Tých zvyšných cca.1dl mlieka pridávame postupne pri vypracúvaní cesta podla toho, ako múka pije. Vypracujeme si polomäkké, jemné cesto, ktoré sa o ruky síce poriadne lepí, ale od misky sa už začína oddelovať. Cesto ešte nakoniec pomocou múky len krátko premiesime do bochníka a necháme na teplejšom mieste kysnúť cca 1h. Doba kysnutia závisí aj od toho, že aký studený ste mali ten jogurt

2. Zatiaľ kým nám cesto kysne si pripravíme aj ostatné potrebné suroviny. Na plnku budeme potrebovať lekvár, ja tu mám višňový flaška má 350ml😊  Ďalej kakao a čerstvý zázvor. Ten dodá fantastickú chuť plnke. Lekvár, kakao a za 1kopcovitú kl nastrúhaného zázvoru zmiešame a dáme zatial bokom. Budeme potrebovať aj trocha strúhanky (cca.6pl) na posypanie lekváru, aby nevytiekol, ale zostal tam kde má👍 Na pomazanie koláča pred pečením budeme potrebovať bielko a na posypanie hrubozrnný trstinový cukor a celý mak. Čo sa týka strúhanky, môžte ju nahradiť mletými orechami, ale to dá zasa inú chuť. Strúhanka plnke chuť nezmení

3. Keď cesto nakyslo, ho rozdelíme na 2časti. Každú čast vyváľkame na tenko a natrieme plnkou. Posypeme celé trochou strúhanky a zlahka zvinieme do menšieho závinu. Tie bočné strany závinu som zahla dovnútra, aby plnka náhodou nevytiekla😊


4. Záviny dáme na plech s papierom a natrieme ich bielkom. Napokon som jeden závin posypala poriadne trstinovým cukrom a druhý celým makom. Oba budú mať chrumkavý vrch👌😊 Nakoniec záviny bez podkysnutia dáme do rúry, ktorú sme si už vopred rozohriali na 180°C na cca 30-35 minút. Treba si to radšej sledovať, lebo každá rúra pečie trocha inak

Záviny sa mi pri pečení síce zlepili, ale na chuti im to v žiadnom prípade neubralo😉👌


Plnka je naozaj veľmi chutná, ten zázvor tam urobí svoje😊  Mne osobne pripomína želé salónky z detstva😅😊 Mám túto plnku rada, je naozaj výnimočná🙂


Koláč je celkovo výborný. Cesto lahučké a chrumkavý povrch koláča výborne ladí so šťavnatou plnkou👍 Neváhajte vyskúšať❗

  Prajem dobrú chuť !


Komentáre

Obľúbené príspevky

Lahučké tvarohové koláče

Pečivo s plesňovým syrom a tvarohom

JEMNÉ TVAROHOVÉ KOLÁČE / LAHUČKÉ / KYSNUTÉ

Vyprážané kuracie rezne trocha inak

Pudingové koláče