Špenátové Poača (Poğaça)

Poača je typické turecké slané pečivo, ktoré sa plní rôznymi plnkami. Jednou z najčastejších a najobľúbenejších je kombinácia Špenátu a Syra😊👍 Sú naozaj výborné, u  nás doma ich máme naozaj velmi radi. Neváhajte vyskúšať, začala sa sezóna špenátu!🥰

 


_____________________________________________________________________________



Cesto:
800g hladká múka, 1dl olej, 1dl biely jogurt, 1ks bielok, 1pl cukor kryštál, 1,5dl mlieko, 2,5dl voda, 2kl soľ, 42g droždie čerstvé
Plnka:
500g čerstvý špenát, 300g syr v slanom náleve
Na potretie:
1 žĺtok, 1pl olej rastlinný
Na posyp:
Čierna rasca (černuška)




_____________________________________________________________________________




1. Ako prvé si pripravíme našu plnku. Špenát umyjeme a pokrájame. Namrvíme k nemu syr a pridáme trocha soli-ja som dala za 1/2kl.  Dobre premiešame a necháme bokom, aby špenát zmenšil svoj objem

 2. V jednej miske si najprv lyžicou premiešame múku, soľ a 1PL kopcom cukor. Potom pridáme jogurt, olej,bielok a v 1,5dl mlieku napučané droždie. Zvyšnú tekutinu čiže cca 2,5dl vody, vpracúvame do cesta postupne. Máme dostať polomäkké, jemné cesto, ktoré sa oddeluje od misky.Nakoniec pomocou trochy múky cesto vymiesime do tvaru bochníka a necháme kysnúť 1hodinu na teplejšom mieste


3. Nakysnuté cesto pokrájame na 13 rovnakých častí a každé cesto ešte raz premiesime krátko do tvaru bochníčka

4. Špenát sa nám za ten čas tiež o polovicu zmenšil 😉


5. S bochníčkami ihneď bez podkysnutia pracujeme dalej. Bochníček vyváľkame na velkosť cca.12cm a bohato dáme plnku. Plnku prikryjeme najprv jednou stranou cesta a potom druhou.Nič netreba stláčať, len preložiť 😊 Poača poukladáme na plech s papierom a natrieme žĺtkom zmiešaným s olejom. Napokon posypeme čiernou rascou (černuškou) a poprípade aj sezamom. Černuška dodáva pečivu svoju typickú tureckú chuť

6. Poača pečieme vo vopred vyhriate rúre na 190°C cca 25 minút

Sú lahučké a krásne nakysnuté 😉

Plnka je šťavnatá a je jej v nich bohato. Ako obed, alebo večeru ich môžte podávať s tanierom dobrej polievky👌 U nás bola Mercimek çorba / Polievka z červenej šošovice 😊
Prajem dobrú chuť !


Len pre malé info pridávam aj fotku syrov, ktoré používame my doma. Je to turecký kravský syr v slanom náleve. Jeden je krémový a druhý taký tuhší, tvrdší ale dá sa mrviť 😊 Oba sú velmi dobré. Ja som v tomto recepte použila po 150g z obidvoch. Tieto syry môžte nahradiť aj inými kravskými syrmi v slanom náleve





Komentáre

Obľúbené príspevky

FANTASTICKÉ SMOTANOVÉ PAGÁČIKY😍👌

Syrom a šunkou plnené kuracie prsia v trojobale ( Cordon bleu )

NAJLEPŠIE LÁNGOŠE Z CESTA Z CHLADNIČKY

Lahučké tvarohové koláče

Pečivo s plesňovým syrom a tvarohom

Lečo na zimu

MOKRÝ KOLÁČ🤩 RÝCHLY S ÚŽASNOU POLEVOU👌