Špenát / Klasický prívarok
__________________________________________________________
Potrebujeme:
1kg čerstvý špenát, 1 cibula, 3-4 strúčiky cesnak, cca.2dl vody na podliatie, mletá rasca a soľ podla chuti, trocha oleja
Na zahustenie:
1pl hladká múka, 1,5dl mlieko (poprípade smotana na varenie)
____________________________________________________________
1. Keďže prírodu a záhradku mám velmi rada, pre mňa nie je nič krajšie, než si vlastnoručne nazbierať v záhradke čerstvý špenát 😊 Pravdaže ten kto nemá možnosť si ho sám nazbierať, ten si ho kúpi👍 Budeme potrebovať 5 poriadných hrstí špenátu, to je cca.1kg
2. Opláchnutý špenát necháme v celosti, netreba ho krájať. Dalej potrebujeme 1 cibulu, ja tu mám teraz červenú, biela sa mi minula😊 Dalej zopár strúčikov cesnaku. Cesnak sa dáva vlastne podla chuti, kto kolko chce. Ja dávam obvykle 3-4 strúčiky.
3. Na zahustenie si pripravíme mlieko a múku. Naozaj jej tam treba len minimum, ja dávam za 1pl, to úplne stačí, ale každý môže ísť podla oka. Ja dávam múku vlastne len na zjemnenie konzistencie a aby ten prívarok nebol vodový😊 Namiesto mlieka môžte kludne použiť aj smotanu na varenie, je to už na vás👍
4. Na drobno nakrájanú cibulu si zosklovatíme na oleji. Následne pridáme postupne všetký špenát a necháme zakryté na menšom plameni, kým celkom nezmenší svoj objem a pustí si aj vlastnú šťavu. Ja zvyknem dať plný hrniec špenátu, trocha osoliť, premiešať a zakryť. Potom keď zíde dole, tak postup zopakujem aj so zvyšným špenátom 😉
5. Ku špenátu nalejeme 2dl vody, fakt nie vela, lebo treba myslieť nato, že ten špenát nech sám zahustí ten prívarok👍 Potom pridáme strúhaný cesnak, rascu (ja dávam 1kl) a soľ. Takto necháme variť až do mäkka😉 Hotové rozmixujeme do hladka a prilejeme v 1,5dl mlieku rozhabarkovanú múku. Napokon celé spolu ešte povaríme zo 10 minút.
A prívarok máme hotový 😉👍Je naozaj výborný, jemný a krémový 😊 Z tejto dávky mi vyšlo 5 tanierov🥰
Prajem dobrú chuť !
Komentáre
Zverejnenie komentára