Sarma


Plnené hroznové listy. Je to výborné jedlo, aj ked trochu pracnejšie ☺ Takto robievam Sarmu ja doma, takto ju máme najradšej 😊
__________________________________________________________________________________________

Potrebujeme:
100ks hroznových listov
Na plnku:
200g ryža, 150g bulgur, 1 mladá cukina, 1 velká cibula, 1 čerstvá paprika, 1 štiplavá paprika, 2 kopcovitejšie PL Salça/paradajkové pyré, 1Pl ml.červená paprika, 1kl Isot, 1kl mäta, 1kl bazalka, 1 plochá kl ml.čierne korenie, 2 kopcovitejšie kl soľ
Na omáčku:
1 cibula, 1pl Salça, 1kl ml.čer.paprika, cca.2,5dl vody, 0,5kl mäta, 0,5kl Isot, trocha soli a trocha oleja
Okrem toho:
9dl vody na podliatie , 0,5dl oleja na poliatie sarmy

_______________________________________________________________________________________

Spôsob prípravy na Sarmu pochádza samozrejme od manželovej rodiny ☺ Čo sa týka plnky, tú som si už pred rokmi upravila podla svojej chuti a odvtedy ju robievam vždy rovnako 😊 Z manželovej strany ju každá moja švagriná robí trošku inou chuťou, ale žiadna mi tak velmi nechutila ako táto moja 😉☺  My máme toto jedlo doma velmi radi.
_____________________________________________________________________________________

V prvom rade potrebujeme pekné, mladé ale pritom čím väčšie hroznové listy. To či sú listy vhodné, alebo že ako to zistíte je velmi lahké 😊 Mladé listy sú bledšie, na hmat jemné a mäkšie, kým tie staršie sú už na hmat tvrdé a sú aj trošku tmavšie. My máme doma na záhradke vlastné hrozno, ktorého listy sú krásne velké a na Sarmu ako stvorené 😊😉 

Na toto množstvo plnky potrebujete cca.100ks hroznových listov. Nezlaknite sa 😅 ono ked ich pokrútite, bude z toho len za 1 stredne velký hrniec...
Z nazbieraných listov najprv postriháme dole stonky..

Následne listy musíme na chvílku ponoriť do vriacej vody, aby nám zmäkli a dali sa krútiť...
Dáme zovrieť vodu, pridáme trocha soli a cca.10 listov naraz zakaždým ponoríme na pár sekúnd. Ja zvyknem ponoriť na pár sekúnd, potom pustit a znova ponoriť a potom vybrať. Ale to aj vy budete vidiet, či sa už listy dobre ohýbajú ☺ Následne necháme listy vychladnúť.

Na plnku potrebujeme ryžu, na stredne drvený bulgur, cibulu, jednu sladkú papriku a jednu štiplavú. Ak nechcete štiplavé, môžte dat 2 sladké. Dalej malú cukinu cca.400-450g. Paradajkovú pastu /salça, ml.papriku, soľ, Isot, mätu, bazalku a ml.čierne korenie. Cukinu si nahrubo postrúhame, cibulu a papriky zasa nadrobno pokrájame.

V jednej panvici na oleji necháme trochu poškvrčať cibulu aj s paprikou. Následne pridáme par.pastu aj papriku a necháme to 2-3 minutky spolu poškvrčať. Potom pridáme bulgur, ryžu a prichystané koreniny a zasa chvílku necháme poškvrčať 😊 Nakoniec vmiešame cukinu a plnku necháme chvílku vychladnúť.

Sarma sa krúti vlastne velmi jednoducho...
Na list krížom položíme 1 kopcovitú kl plnky. Zľava a zprava najprv plnku len prikryjeme, potom raz skrútime (plnku upevníme / istíme) a potom zložíme najprv jeden bok/stranu listu a potom druhý. A napokon list celkom skrútime. Nekrútte príliž na pevno, lebo tá plnka napuchne a list sa vám roztrhne 😐

Mňe vyšlo presne 96ks ☺ ale to záleží aj od velkosti listov. Výsledok sa pohybuje vždy medzi 90 až 100ks 😊


Do jedného hrnca, alebo kastróla uložíme najprv prvú vrstvu sarmy na spodok, a to tak cik-cak všelijako 😊 A nechávajte medzi nimi trošku miesta, presne ako na fotke. Potom uložíme druhú vrstvu, tiež cik-cak a stále s malým odstupom medzi kúskami. Nikdy nedávajte na tesno, lebo sa vám potom nedostane rovnomerne všade voda počas varenia ☺ Ked sme už doukladali všetkú Sarmu, polejeme ju hore-dole olejom - to aby sa vám krásne po uvarení oddelovala 🙄Ja som dala pól na pól slnečnicový a olivový. Nakoniec zalejeme celé s 9dl vody a položíme na vrch opačne plochý tanier. Tanier musí byť menší než je hrniec. Tanier slúži na menšie zaťaženie listov počas varenia, aby zostali na svojom mieste a sa ani náhodou neroztvorili 😉 Nakoniec zakryjeme ešte pokrývkou a od bodu varu varíme celkom pomaly, čiže na najmenšom ohni 1 hodinu. Hrniec sa neodkrýva, len sa občas trošku pomyká obsahom. Ak máte plynový sporák, tak kludne použite pod hrniec platňu, aby sa vám to rovnomerne varilo.

Po jednej hodine varenia zobereme dole tanier, zakryjeme naspäť pokrývku a necháme ešte 5-10 minutiek dovariť. Napokon hotovú Sarmu odstavíme bokom ☺ Ona tá Sarma počas chladnutia ešte tiež trošičku spuchne. Na kontrolu zvyknem z vrchu 1 sarmu ochutnať a ak je pnka "hore" mäkká/uvarená, tak aj na spodku je určite všetko uvarené 😉😊 Ak hore ešte príliž chrumká, tak treba ešte priliať zo 1dl vody a tak dovariť tých 10 minút nakonci


Na omáčku / zálievku si najprv na oleji zosklovatíme na drobnučko pokrájanú cibulu. Potom pridáme Salça/ paradajkovú pastu a ml.červenú papriku a necháme 2-3minutky spolu poškvrčať. Zalejeme 2-2,5dl vody, trošku osolíme a dáme mätu a Isot papriku. Necháme pár minút za občasného miešania povariť, aby nám cibula celkom zmäkla.

Napokon hotovou omáčkou ihned popolievame Sarmu a pomykáme hrncom, aby omáčka zišla všade pomedzi sarmu až na spodok ☺ A máme HOTOVO 😉😅

Verím, že vám bude chutiť aspoň tak ako nám 😊

Kto nechce, tak samozrejme tú omáčku môže vynechať. Ale uistujem vás, že s ňou chutí ovela lepšie 😉 My bez omáčky Sarmu nejeme ☺
 
Posypaná Isot paprikou chutí ešte lepšie 😍😉
   
   Prajem dobrú chuť !


Komentáre

Obľúbené príspevky

FANTASTICKÉ SMOTANOVÉ PAGÁČIKY😍👌

NAJLEPŠIE LÁNGOŠE Z CESTA Z CHLADNIČKY

Lahučké tvarohové koláče

Syrom a šunkou plnené kuracie prsia v trojobale ( Cordon bleu )

Pečivo s plesňovým syrom a tvarohom

MOKRÝ KOLÁČ🤩 RÝCHLY S ÚŽASNOU POLEVOU👌

ÚŽASNÉ BUCHTY🥰 V SMOTANE PEČENÉ👍