Morušový lekvár / Dut reçeli
Domáce džemy a lekváre sú s obchodnými neporovnatelné 🙄 A práve preto ich pre rodinku velmi rada pripravujem každoročne sama z čerstvého sezónneho ovocia 😊 Tento je jeden z našich oblúbených 😉😍
___________________________________________________________________________
Potrebujeme:
5kg moruše, 2kg cukor kryštálový, 2x25g Džemfix/ Gelfix , 2Pl citrónová štava
________________________________________________________________________
Moruše máme velmi radi. Je to velmi chutné a zdravé ovocie 😊 A čo sa mi na Moruši velmi páči je aj to, že sa jest dajú nielen plody, ale aj jej listy ☺ ktoré sú velmi osožné najmä pri cukrovke, lebo pomáhajú znižovať hladinu cukru. Dá sa z nich robiť čaj, alebo sa použijú ako špenát 😉 Na lekvár používam celé moruše aj spolu s celou stopkou 😊 Namiesto čiernych morúš môžte kludne použiť aj biele.
1. Dalej, na prípravu lekváru budeme potrebovať cukor.Ja dávam 2kg, tolko ho podla mňa na to množstvo ovocia treba dať ☺ Ale záleží pravdaže aj od sladosti ovocia a aj od chuti stravníkov 😊 Dalej 2 balíčky Džemfixu do lekvárov. U nás sa to volá Džemfix, ale u niekoho sa to možno volá Gelfix 😊
2.Moruše si najprv odvážime a až potom pod tečúcou vodou len zlahka rýchlo opláchneme. Po opláchnutí necháme chvílku odkvapkať a tak ako sú, aj spolu so stopkami dáme do velkého hrnca. Pridáme cukor a za občasného miešania privedieme celé do varu. Keď nám už obsah začal vrieť/ variť sa, pridáme 2Pl citrónovej šťavy a necháme za občasného miešania variť 1hodinu. Varí sa to na strednom až menšom ohni 😊
3. Po hodine varenia pomaly/potrošky prisypeme Džemfix a s tým varíme ešte cca.5 minút. A nakoniec už len nabereme do fliaš, poriadne zakrútime a flaše otočíme hore dnom, aby sa vrchnák poriadne prichytil 😉 Takto otočené necháme zo 15 minút, alebo kludne aj do vychladnutia. Z tejto dávky mi vyšlo 5x7dl flaša a 5x3dl flašky. A ešte na ochutnanie do malej nádobky 😊
Lekvár je velmi chutný, má krásnu farbu a je zachovaná plnohodnotná chuť ovocia 😊
Prajem dobrú chuť !
Komentáre
Zverejnenie komentára