Kysnutý čerešňový koláč



Jemné kysnuté cesto a čerstvé šťavnaté ovocie 😍 Moje deti túto kombináciu zbožňujú a vždy sa potešia takémuto koláču 😊 Odporúčam vyskúšať, je naozaj výborný! 
____________________________________________________________________________

Cesto:
1kg hladká múka, 300g cukor kryštál, 150g maslo, cca.5,5dl mlieko, 42g droždie čerstvé, 1 balíček vanilkový puding v prášku, 1 bielok, 2pl citrónová šťava, 2kl sol
Plnka:
1,5 kg čerstvé vykôstkované čerešňe, 1 balíček kakaový puding v prášku, 3pl kopcom kakao tmavé, Cukor kryštál podla chuti, cca.1dl strúhanka
Na potretie:
1 žĺtok , 3pl mlieko 
___________________________________________________________________________

Kysnuté cesto a sladké čerstvé ovocie je snáď tá najlepšia letná kombinácia akú poznám 😊 U mňa platí " čím viac ovocia tým lepšie" , takže pri ovocných koláčoch nimi nikdy nešetrím 😉 Čerešne sú jedny z prvých ovocných stromov z ktorých si viete upiecť úžasné koláče 😉😊


1.V jednej miske najprv lyžicou premiešame múku, cukor, soľ a pudingový prášok. Potom pridáme celkom zmäknuté maslo, bielok, citrónovú šťavu a v 3 dl mlieku + 1 kl cukru napučané droždie.Tých zvyšných cca 2,5 dl mlieka prilievame postupne počas vypracúvania. Cesto treba po každom priliatí mlieka poriadne premačkať, aby vsalo do seba to mlieko. Musíme dostať mäkké, poriadne lepivé cesto, presne ako na 3. fotke v rámčeku. Nakoniec takto vypracované cesto už len bez akéhokoľvek ďalšieho miesenia len upravíme do tvaru bochníka. Spodok podsypeme trochou múky, ako aj boky a vrch. Cesto zakryjeme utierkou a necháme na teplom mieste kysnúť 1 hodinu.

2.Kým cesto kysne, si pripravíme všetko potrebné na plnku. Čerešňe najprv vykôstkujeme a potom si z nich odvážime 1,5kg. Dalej potrebujeme trocha strúhanky na podsyp, aby nám to vela ovocia cesto celkom nepremočilo. Dalej kakao, cukor a pudingový prášok. Okrem cukru si môžme zmiešať už všetko dopredu, ale cukor pridajme jedine pred plnením koláča,aby vám čerešňe nevypustili už dopredu kopu šťavy ☺

3.Nakysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú dosku. Rozdelíme ho na 2 časti a každú časť vyvaľkáme na obdĺžnik hrúbky cca 6 mm. Dĺžku obdĺžnika musíte prispôsobiť svojmu plechu. Do stredu dáme najprv trocha strúhanky a potom polovicu čerešní . Pozdĺž na bokoch obdĺžnika cesto pokrájame. Napokon koláč uzavrieme tak, že pokrájané pásiky cesta prekladáme postupne cez seba, presne podľa obrázku. Tie celkom posledné 2 pásiky som vopchala pod tie predposledné, aby to lepšie držalo

4.Oba koláče položíme na plech s papierom, natrieme žĺtkom zmiešaným s mliekom a ihneď dáme piecť do rúry, ktorú sme si už vopred rozohriali na 170 °C na cca 35-40  minút. Pravdaže si to treba sledovať, lebo každá rúra pečie trocha inak. 

Ihneď po upečení potrieme horúci koláč poriadne kúskom masla 😉😊

Koláč chutí výborne! Cesto je lahké a jemnučké 😊 Ovocná plnka šťavnatá, s chuťou kakaa. Chutí vlastne ako kakaovo-lekvárový koláč 😍 

Je výborný aj na druhý deň!

Vďaka pudingu v plnke zostáva šťava, ktorú čerešňe pri pečení pustia pri ovocí a tým je plnka krásne šťavnatá 😍😋
   
  Prajem dobrú chuť !

Komentáre

Obľúbené príspevky

FANTASTICKÉ SMOTANOVÉ PAGÁČIKY😍👌

NAJLEPŠIE LÁNGOŠE Z CESTA Z CHLADNIČKY

Lahučké tvarohové koláče

Syrom a šunkou plnené kuracie prsia v trojobale ( Cordon bleu )

Pečivo s plesňovým syrom a tvarohom

MOKRÝ KOLÁČ🤩 RÝCHLY S ÚŽASNOU POLEVOU👌

ÚŽASNÉ BUCHTY🥰 V SMOTANE PEČENÉ👍