Sarma z listov Moruše

 


Tentoraz by som sa s vami podelila o výbornú Sarmu, ktorá sa robí z morušových listov😊 To, že listy Moruše sú jedlé a môže sa z nich celkom normálne variť, som sa naučila ešte pred rokmi od mojej svokry🥰 A aj ked je teraz už niekde po Morušiach, no ich listy rastú postupne stále mladé a nové😊 Neváhajte tieto listy použiť vo svojej kuchyni, lebo nie sú len chutné ale aj 💯 velmi zdravé❗❗❗My túto Sarmu máme doma velmi radi. 




_______________________________________________________________________





Potrebujeme:

110-120ks mladé listy moruše

Na plnku:

2dl ryža, 2dl kuskus hnedý, 2 cibule, 1pl kopcom Salça/paradajkové pyré, 3pl Sirup z granátového jablka(Nar ekşisi), 2,5kl soľ, 1kl mleté čierne korenie, 1kl chilli vločky (acı pul biber), 1/2dl olej rastlinný, 1 zväzok petržlenovej vňate

Na podliatie Sarmy:

9dl vody, 1/4dl olej



_______________________________________________________________________



Len málo ludí vie, že listy Moruše sú jedlé a dajú sa použiť nie len ako Sarma, čiže na krútenie, ale aj na obyčajné varenie, alebo dusenie🙂 Jedine sa varia trocha dlhšie, keďže sú hrubšie a tvrdšie. Ich chuť je sladkastá, ale velmi chutná🙂 Listy moruše môžte použiť aj na čaj, ktorý je výborný pri cukrovke, keďže svojími prírodnými látkami znižuje cukor v krvi a pomáha ho držať na uzde👍🥰 Toto je náš strom, je to Čierna Moruša z ktorej robievam aj fantastický lekvár😋



100g už sušených listov obsahuje: Kalcium 2700mg(to je 6x viac než zelený čaj),Železo 44mg,Nátrium 3,4mg,Kalium 3400mg,Karoten 7,4mg a vitamíny A,B1,B2,B3,C,Fosfor,Mangan, Fluor,vlákniny,Zinok a aj 17-toraké Aminokyseliny.A čo je velmi obdivuhodné,že listy obsahujú jeden Alkaloid menom Deoxynojirimycin,ktorý sa nevyskytuje v žiadnej inej rastline na svete.Je vedecky dokázané,že tento Alkaloid znižuje hladinu cukru v krvi,čiže je velmi dobrým liekom proti Diabetes.Vraj 3g listov denne znížia hladinu cukru o 3x viac,než liek na Diabetes...A toto sú len množstvá v sušených listoch...tak si viete predstaviť,že čerstvé listy sú akým zdrojom "vitamínov/látok" pre náš organizmus😉🥰  Tieto vedomosti som už dávnejšie získala zo stránky : Vitalstoffmedizin Dr.Heinz Lüscher


1. Nazbierame si mladé, svetlé, na hmat ešte mäkké listy. Na tento recept budete potrebovať cca.110-120ks, záleží od velkosti, príliž malé nezbierajte🙂 Ja som nakrútila presne 113ks🥰 Listy opláchneme a nožnicami im odstriháme stopky


2. Keďže sú listy tvrdé a pri pokus o krútení by sa nám lámali/praskali😐 , tak ich najprv musíme vo vriacej osolenej vode pár sekúnd nechať prejsť varom. Naozaj len chvílku, povedzme 1 minutku, to budete vidieť, že zmenili farbu a budu ohybné😉 Postup je vlastne ten istý ako pri hroznových listoch. Nájdete ho   TU

3. Na plnku zmiešame všetky udané prísady. Petržlenovú vňať pokrájame nadrobno a cibulu postrúhame. 



4. Sarma sa krúti vlastne velmi jednoducho...
Na list krížom položíme 1 kopcovitú kl plnky. Zľava a zprava najprv plnku len prikryjeme, potom raz skrútime (plnku upevníme / istíme) a potom zložíme najprv jeden bok/stranu listu a potom druhý. A napokon list celkom skrútime. Nekrútte príliž na pevno, lebo tá plnka napuchne a list sa vám roztrhne😅


5. Sarmu polejeme najprv olejom a potom podlejeme potrebným množstvom vody. Ja som dala 9dl, nebojte sa toľko určite treba🙂 Následne zaťažíme Sarmu opačne položeným plochým tanierom. To preto, aby sa vám počas varenia a puchnutia plnky tie listy nezačali náhodou otvárať😉👍 Nakoniec zakryjeme hrniec aj pokrývkou a necháme variť na najpomalšom/najmenšom plameni cca.1,5h👍Musí sa to variť velmi pomaly, akoby dusiť🙂


6. Po 1hodine varenia tanier z vrchu zoberieme dole, zakryjeme znova pokrývkou a varíme pomaličky dalej ešte cca.30 minút. Následne dáme bokom a necháme tak postáť cca. 30 minút ešte😊  Listy Sarmy majú byť mäkké a plnka v nich celkom napučaná👍 Ak vám celkom nezmäkne a plnka nenapučí, tak sa vám tie chute neprepoja a budete aj chrumkať😅


Sarmu môžte pred podávaním pokvapkať podla chuti aj citrónom🥰


Poliata cesnakovým jogurtom a posypaná Isot paprikou chutí Sarma tiež velmi dobre👌😉


Sarmu môžte pred podávaním poliať pár kvapkami olivového oleja a posypať aj chilli/pul biber, alebo Sumakom😉  A ak by ste si náhodou chceli pripraviť dusené listy na vajci, nájdete  TU  jeden môj starší recept 🥰😉

Pre info pridávam aj fotku môjho kuskusu, ktorý používam🙂 Turci tam nepíšu Kuskus, ale Ince bulgur🙂

Prajem dobrú chuť !




Komentáre

Obľúbené príspevky

FANTASTICKÉ SMOTANOVÉ PAGÁČIKY😍👌

Syrom a šunkou plnené kuracie prsia v trojobale ( Cordon bleu )

NAJLEPŠIE LÁNGOŠE Z CESTA Z CHLADNIČKY

Lahučké tvarohové koláče

Pečivo s plesňovým syrom a tvarohom

MOKRÝ KOLÁČ🤩 RÝCHLY S ÚŽASNOU POLEVOU👌

ÚŽASNÉ BUCHTY🥰 V SMOTANE PEČENÉ👍