Mäkkučké jablkové koláče z cesta z chladničky

 

Lahučké, mäkké kysnuté koláče so šťavnatou jablkovou plnkou. Tentoraz sa s vami podelím o výborné koláče, ktorým cesto kysne pomaly v chladničke. A tým pádom si ich už dopredu v deň vopred môžte zamiesiť a až na druhý deň piecť. Takýmto spôsobom sa vám aj práca s nimi vlastne rozdelí a tak trocha ulahčí😊  Naozaj fantastický výsledok bez väčšej námahy 😉




____________________________________________________________________________



Cesto:

500g hladká múka, 100g cukor kryštál, 1dl biely jogurt, 1dl olej, 2dl mlieko, 1ks bielok, 1 vanilkový cukor, 1kl soľ, 21g droždie čerstvé

Plnka:

4 jablká, 1pl vanilkový puding v prášku, 1/2kl mletá škorica, 3pl kryštálový cukor, 1 vanilkový cukor

Na potretie:

1 žĺtok, 1kl jogurt




____________________________________________________________________________




1. Na tieto koláče je najlepšie/najideálnejšie zamiesiť si večer. Kedže toto cesto musí kysnúť pomaly, v chladničke aj niekolko hodín, zvyknem ho nechať kysnúť vždy cez noc😊 Týmto spôsobom si vlastne aj tak trocha ušetríte/rozdelíte čas a prácu na 2 dni 😊 Je to také kludnejšie, volnejšie pečenie 😉 Takže.. V jednej miske si najprv lyžicou premiešame múku, cukor a soľ. Pridáme olej, bielok, jogurt a v mlieku napučané droždie. Vypracujeme jemné, polomäkké cesto, ktoré sa oddeluje od misky. Posypeme ho trochou múky a krátko vymiesime do tvaru bochníka. Poprášime vrch múkou a dáme misku do velkého igelitového vrecka. Vrecko uzavrieme a dáme do chladničky



2. Cesto na druhý deň vyberieme z chladničky a necháme, aby 1hodinu postálo pri izbovej teplote


3. Po 1hodine cesto rozdelíme na 8 častí a každý kúsok ešteraz krátko premiesime do bochníčka. Bochníčky zakryjeme utierkou a necháme takto na doske 30 minút zasa oddychovať



4. Medzitým si pripravíme našu plnku. Zo 4 väčšie jablká očistíme, 3 pokrájame na drobné kocky a 1 na hrubo postrúhame. Pridáme pudingový prášok 1kopcovitejšiu PL a škoricu. Cukor a van.cukor tam zamiešajte len tesne pred plnením, aby vám jablká nepustili od cukru už dopredu kopu šťavy😊 Pri pečení vám tá šťava už nevytečie, lebo pudingový prášok ju zachytí


5. Po pol hodinke bochníčky vyváľkame a rozdelíme do nich rovnomerne plnku. Uzavrieme podla obrázku a uzavretou stranou otočíme nadol.

Mäkučké jablkové koláče z cesta z chladničky


6. Koláče poukladáme na plech s papierom a potrieme im vrch žĺtkom, ktoré sme zmiešali s jogurtom.Napokon do nich nožnicami 2x zastrihne. Ten strih nie je len pre krásu, ale aj na to, aby vám koláče počas pečenia nepraskli hore-dole a aby plnka nevytiekla

7. Plech vložíme do studenej rúry a až potom ju zapneme na 180°C. Pečieme cca.25-30 minút, vždy záleží od rúry, treba si to sledovať. Koláče majú byť pekne do červenkava upečené. Tú červenkavú farbu dostanú od natretého žĺtka


Koláčiky sú fantastické! Voňavé, ľahučké a mäkké ako vata😍 Plnka výborná a šťavnatá. Neváhajte tieto koláče vyskúšať 😉👌


  Prajem dobrú chuť !



Komentáre

  1. Och, tie tvoje kysnute, to je parada, vsetko by som najradsej vyskusala a pojedla. Toto kysnutie v chladnicke ma zaujalo velmi, ja mam velmi male deti, takze pecenie si tazsie planujem, toto by mohla byt cesta, ako stihnut pripravit aj upiect kysnute bez stresu. Urcite vyskusam. A vies mi napisat, ze len toto cesto je to prave na kysnutie v chlade, alebo taketo kysnutie je vseobecne pouzitelne pre vsetky druhy kysnuteho?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Zdravím🙂
      Som rada, že sa ti recepty páčia. Takéto kysnutie v chladničke je naozaj pohodlnejšie. Pravdaže nie vždy, ale občas sa zíde aj takáto možnosť pečenia/prípravy koláčov 😊 Ušetrí čas, stres atď. Nemám odskúšané vela kysnutého z chladničky, robievam na 90% vždy čerstvé. Či by sa ti podarilo aj iné cesto neviem, ja mám odskúšané toto v recepte 🙂 A robievam aj slané kysnuté cesto z chladničky na lángoše, tiež výborná vec. Lángoše sú ovela lepšie a chutnejšie než čerstvo nakysnuté😊

      Odstrániť
  2. Dakujem za koment. Cerstve je cerstve veru. Mozno vyskusam pre tu srandu aj ine cesto a potom dam vediet -) veru, langose takto poznam, my sme jedli raz aj tyzdnove cesto - zabudli sme nan -)))).

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Dobry vecer, je mozne, ze bolo cesto podla surovin v recepte kasovite a vypracovat ho bez pridania mozno aj 200g muky navyse by bolo nemozne? Vdaka

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Zdravím @Lucia
      Nie, to v žiadnom prípade, to by som tam uviedla. Ak si pozriete aj iné moje recepty, tak uvidíte že kolko tekutiny používam na isté množstvo múky. Ja aby som dostala polomäkké cesto čisto len z múky potrebujem klasicky cca.3,5dl vody/mlieka -to je napr. pri böreku. Tu je aj 1dl olej a aj 1dl jogurt a preto je tam 2dl tekutiny. Celé treba poriadne zapracovať do múky a vznikne (aspoň v mojom prípade) polomäkké, kypré cesto čo sa už oddeluje od misky, tak ako to uvádzam. Žial občas sa stáva, najmä keď sme v iných krajinách, že múky rôzne pijú tekutinu. Z vlastnej skúsenosti viem, že aj tu u nás sú rôzne múky s velkým rozdielom pitia tekutiny. Napríklad do babičkinej volby dám u nás o 2-3dl viac tekutiny než do Lidlovskej múky. A to robím ten istý koláč🙂 Ale babičku používam velmi zriedka, na 90% používam z Lidla a z Aldi a tie pijú rovnako. Čiže naozaj, tie múky žial vela robia. Asi by som vám len tolko poradila, aby ste pre istotu dávala tekutinu po trošky. Zarobiť droždie len 1/2-1dl mlieku a zostatok tekutín udaných v receptoch dajte pri vypracúvaní po trošky. Dúfam, že som trochu pomohla. Príjemný deň prajem🙂

      Odstrániť
    2. Napriek tomu, ze som pridala 200g muky, lepsie kolace tohto typu som nikdy nejdela, uzasne ❤️ vdaka za recept

      Odstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky

FANTASTICKÉ SMOTANOVÉ PAGÁČIKY😍👌

Syrom a šunkou plnené kuracie prsia v trojobale ( Cordon bleu )

NAJLEPŠIE LÁNGOŠE Z CESTA Z CHLADNIČKY

Lahučké tvarohové koláče

Pečivo s plesňovým syrom a tvarohom

Lečo na zimu

MOKRÝ KOLÁČ🤩 RÝCHLY S ÚŽASNOU POLEVOU👌